Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά των κρατικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας (επιστρεπτέα, ενοίκια κ.ά.) και των ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές δόσεις, στάθηκε με όρους επικοινωνιακούς στο πλευρό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια και φυσικά επιτέθηκε στην... αντιπολίτευση, η οποία όπως είπε δεν επιδεικνύει την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι φορείς.
Ωστόσο στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη ρευστότητα στην αγορά και τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών «τοποθετήθηκε ως παρατηρητής του προβλήματος» και «δεν είπε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση», εκτός αν θέλει «με αυτόν τον τρόπο να αποσείσει την πολιτική ευθύνη που τον βαραίνει για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως επισήμανε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.
«Οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας έχουν επικίνδυνα διαρραγεί. Οι επιλογές της κυβέρνησης υπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματίες, δηλαδή το 1% της οικονομίας, με τις τράπεζες να καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης, και ζήτησε από τις τράπεζες, όπως άλλωστε και το σύνολο των φορέων, να φτιάξουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κριτήριο τη βιωσιμότητά τους.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι μπορεί οι τράπεζες να απαλλάσσονται από τα «κόκκινα» δάνεια, όμως το ιδιωτικό χρέος δεν μειώνεται, αντίθετα αυξάνεται. Εξέλιξη που όπως είπε διαμορφώνει τις προϋποθέσεις αύξησης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ζήτησε να προχωρήσουν οι τράπεζες σε γενναία κουρέματα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφευγε να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για το αν όντως τίθεται από τη Eurostat θέμα εγγραφής των εγγυήσεων -περίπου 23 δισ. που έχουν δοθεί στις συστημικές τράπεζες για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων- στο δημόσιο χρέος. Υπενθύμισε ότι τόσο ο «Ηρακλής Ι» όσο και η επέκτασή του, ο «Ηρακλής ΙΙ», έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί από το Eurogroup, τον SSM, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού με τους όρους που σήμερα υφίστανται και τα χαρακτηριστικά του. Και υπογράμμισε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ένας από τους λόγους που κρατούν χαμηλό το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.
Ωστόσο η γενικόλογη (μη) απάντηση του υπουργού Οικονομικών μάλλον θόλωσε παρά ξεκαθάρισε το θέμα της Εurostat και είναι άξιο απορίας πώς εγείρεται (αν εγείρεται) πραγματικά τέτοιο ζήτημα για το σύνολο των εγγυήσεων και ειδικά για την Ελλάδα, όταν αντίστοιχο σχήμα τρέχει εδώ και μια πενταετία στην Ιταλία -δεν υπάρχει καμία κατάπτωση- ή σε άλλες χώρες που κάνουν χρήση κρατικών εγγυήσεων. Μια εύλογη απορία είναι γιατί να εγγραφούν στο χρέος εγγυήσεις που δεν έχουν καταπέσει.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Αρτεμις Σπηλιώτη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου