6.10.21

Ο πρωθυπουργός από Μπογδάνος έγινε Δένδιας...

 Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επιλέξει την ακροδεξιά στροφή για την κυβέρνησή του για να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο, σύρθηκε να μαζέψει την κυβερνητική γραμμή της θεωρίας των δύο άκρων, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, αλλά και να διαγράψει τον Κων. Μπογδάνο μόνο μετά τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών κατά του τελευταίου.
Επειτα από τόσες... μέρες που η κυβέρνηση ανασύρει τη θεωρία των δύο άκρων και την προσπάθεια εξίσωσης του αντιφασιστικού κινήματος με τους φασίστες, δημιουργώντας το πρόσφορο έδαφος για την αποθράσυνση των νοσταλγών του Χίτλερ, σύρεται τώρα να τη μαζέψει, αφού δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια στις αποκαλύψεις για τη ναζιστική ταυτότητα των δραστών των εγκληματικών ενεργειών.

Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ αρχικά μιλούσε για «φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος», κεντρικοποιώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. περί «δύο άκρων», χθες επιχείρησε να μαζέψει την επίσημη κυβερνητική γραμμή και να κινηθεί προς την κατεύθυνση των δηλώσεων του Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε έγκαιρα διαφοροποιηθεί και είχε πει τα πράγματα με το όνομά τους, μιλώντας για «νεοναζιστικές ιδέες» που «δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία».

Τώρα, λοιπόν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού είπε ότι «η χρήση βίας και οι εγκληματικές συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται προξενούν μόνιμη βλάβη στην κοινωνία και για αυτό και δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει καμιά ανοχή», δήλωσε τελικά ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ούτε τον μιμητισμό ούτε την εργαλειοποίηση αυτών των θλιβερών περιστατικών. Οπως είμαστε και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την νεκρανάσταση νεοναζιστικών συμμοριών. Αλλωστε για μας η πολιτική καταδίκη του φασισμού είναι αυτονόητη, είναι απερίφραστη».
 
Ο λόγος που άργησε τόσο πολύ αυτή η δήλωση είναι βέβαια γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται παγιδευμένος στην ακροδεξιά στροφή που έχει επιλέξει για την κυβέρνησή του, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο στο οποίο επένδυσε προεκλογικά την περίοδο που φορούσε τη στολή του «μακεδονομάχου», αλλά τώρα αισθάνεται ότι το έχει δυσαρεστήσει τόσο με τη στροφή του στο Μακεδονικό όσο και με το ζήτημα του εμβολιασμού. Εξ ου και δεν τόλμησε να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από την Κ.Ο. της Ν.Δ. μετά τη ρατσιστική στοχοποίηση νήπιων μεταναστόπουλων και υποχρεώθηκε να το κάνει μόνο τώρα, μετά την πολύ σφοδρή αντίδραση του Ν. Δένδια κατά του Κ. Μπογδάνου χθες στη Βουλή.

Και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών προκλήθηκε βέβαια μετά τη νέα ακροδεξιά αποθράσυνση του κ. Μπογδάνου, η οποία είναι ασφαλώς αποτέλεσμα του μηνύματος που πήρε ο τελευταίος από τον πρωθυπουργό μετά το πρόσφατο συγχωροχάρτι. Υπενθυμίζουμε και το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη είχε κόψει τον Κ. Μπογδάνο από τα ψηφοδέλτια, δηλώνοντας ότι οι τότε συμπεριφορές του «είναι ξένες προς τη Νέα Δημοκρατία», αλλά τελικά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αλλά η στροφή αυτή του πρωθυπουργού με στόχο την αλίευση ψήφων από τους βάλτους της Ακροδεξιάς, δεν είναι τωρινή. Ερχεται ήδη από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., την οποία και πέτυχε ως γνωστόν με τη στήριξη του Αδωνη Γεωργιάδη και των σαμαρικών, απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διέθετε την εμπιστοσύνη του Κ. Καραμανλή, αλλά και της Ντ. Μπακογιάννη. Είναι η περίοδος που ο Κυρ. Μητσοτάκης προσχωρούσε στο ένα ζήτημα μετά το άλλο στη σκληρή σαμαρική γραμμή και που ο κ. Σαμαράς ηγεμόνευε στο κόμμα.

Και η στροφή αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη γίνεται ακόμα πιο αισθητή αν ανατρέξει κανείς στην περίοδο πριν γίνει πρόεδρος της Ν.Δ., όταν δεν ένιωθε ακόμα την ανάγκη να πατάει και στην ακροδεξιά βάρκα. Συγκεκριμένα, όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η κυβέρνηση Σαμαρά –διά του στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη– είχε τότε φέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Μητσοτάκης είχε διαχωρίσει κατηγορηματικά τη θέση του, δηλώνοντας: «Οχι, δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Λαζαρίδη για τη θεωρία των δύο άκρων. Θεωρώ ότι η Χ.Α. είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, που προσομοιάζει περισσότερο με εγκληματική συμμορία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με κανένα άλλο κόμμα».

Αλλά όταν είχε γίνει πια αρχηγός, τον Ιούνιο του 2017, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να πει ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», ξεπλένοντας τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα ενώ η δίκη της βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη. Ομως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί για πάντα να πατάει και στην κεντροδεξιά και στην ακροδεξιά βάρκα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι σύρθηκε χθες από τον κ. Δένδια να διαγράψει τον Μπογδάνο.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: