Για δεύτερη φορά ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει να είναι εκείνος που παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα καθιστώντας το ΣΥΡΙΖΑ διαμορφωτή της πολιτικής ατζέντας. Η πρεμιέρα για το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να συλλέγει υπογραφές στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς για την ώρα όλα τα... κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώνονται για πρώτη φορά απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει στην πρώτη του απόπειρα να κάνει χρήση της αναθεωρημένης διάταξης του Συντάγματος με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να επιβάλει έλεγχο στην εκάστοτε κυβέρνηση προτείνοντας σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Το ζήτημα της διαφάνειας και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω της χρηματοδότησης των Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με αυθαίρετα κριτήρια και διαδικασίες fast track δεν αφήνει περιθώρια σε κανένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μείνει αδιάφορο στην πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχουν όλοι υποστεί την επικοινωνιακή επικυριαρχία της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου που επισκιάζει κάθε άλλη πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ενώ όλο το διάστημα της πανδημίας δεν έχουν λείψει οι αναφορές τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από το ΚΚΕ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.
«Μαξίμου ΑΕ» λέει εδώ και μήνες η κα Γεννηματά, πρόταση νόμου έχει καταθέσει ο Περισσός για τη διαχείρισης της κρατικής διαφήμισης προτείνοντας αυτή να είναι υποχρεωτικά δωρεάν όταν πρόκειται για λόγους δημόσιας υγείας. Μέχρι και το ΜεΡΑ25 το οποίο από θέση αρχής δεν στηρίζει τις εξεταστικές επιτροπές σε αυτή την περίπτωση βλέπει και εκείνο την ανάγκη να συγκροτηθεί η επιτροπή καθώς πρόκειται μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος.
Οι 120 θετικές ψήφοι έχουν συγκεντρωθεί από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης.
Οι περίφημες «Λίστες Πέτσα 1 και 2» θα μπουν τώρα στην βάσανο της κριτικής από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκαν στα ΜΜΕ 22εκατ.€ από τις τσέπες των πολιτών για τη στήριξη του Τύπου εν μέσω πανδημίας και υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας όλων σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αμηχανία
Η πρωτοβουλία Τσίπρα ανατάραξε για μια ακόμη φορά το πολιτικό σκηνικό. Αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική του ισχύ και εξαντλώντας κάθε θεσμικό μέσο και επικαλούμενος τη νομιμότητα ενισχύει το ηγετικό του προφίλ και ηγείται όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου ενός μετώπου το οποίο δύσκολα θα το σπάσει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ζήτημα αρχικά προκάλεσε έντονη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα επιχείρησε να αποκομίσει και οφέλη από την κίνηση του κ. Τσίπρα σημειώνοντας τη θετική στάση που είχε επιδείξει και η ΝΔ για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.
Κι αν αυτό ήταν το πρώτο δείγμα, το δεύτερο ισχυρότερο δείγμα αμηχανίας ήταν η στάση αναμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση και των άλλων κομμάτων επί της πρότασής του.
Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ
Για το ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν ήταν στόχος το ΚΙΝΑΛ κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει η κυβέρνηση. Για το ΚΙΝΑΛ δημιουργήθηκε ένας ακόμη πονοκέφαλος εν μέσω εσωκομματικών εκλογών. Αρχικά πολλοί πίστεψαν ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ θα διχαστεί και θα αποτελούσε μια ευκαιρία να εκδηλώσουν εμφατικά την τοποθέτησή τους οι Βουλευτές στο πρόσωπο είτε της προέδρου Φώφη Γεννηματά είτε του εταίρου διεκδικητή της προεδρίας του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδου.
Η ρελάνς την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει η ΝΔ αντιπροτείνοντας η διερεύνηση της εξεταστικής να φτάσει πίσω στο 2015 για την ώρα μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Τόσο ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους διατρανώνοντας τη διαχρονική στάση της Χαριλάου Τρικούπη στα θέματα διαφάνειας και διερεύνηση των υποθέσεων μείζονος θεσμικής αξίας και λειτουργία της Δημοκρατίας.
Και μπορεί για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών να ξεκαθάριζαν και οι δυο ότι για την τελική στάση του ΚΙΝΑΛ θα συνεδριάσει πρώτα η ΚΟ, αυτό που ξεχωρίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με στελέχη του κόμματος είναι ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας και δεν μπορεί να συγχέεται η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ και όσα έγιναν επι των ημερών του στη διακυβέρνηση με όσα γίνονται αυτή την περίοδο επι ΝΔ.
Το θέμα της ενιαίας φωνής και της ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος θα αποτελέσει πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αναπόφευκτα αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για κατάθεση σχετικής πρότασης από την κυβερνητική πλειοψηφία η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής να επεκταθεί και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Opinion Poll
Ξεχωριστή θέση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε και το θέμα της εταιρείας Opinion Poll και της χρηματοδότησης που φαίνεται να εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης της μέσω συνδεμένης εταιρείας από πόρους και προγράμματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα της συγκεκριμένης εταιρείας φέρνει και πάλι κοντά Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν το επιτελείο της κας Γεννηματά κατακεραύνωνε τη συγκεκριμένη εταιρεία όχι για μια πειραγμένη μέτρηση αλλά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε μέτρηση για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
«Η νεόκοπη εταιρεία Opinion (που δεν είναι καν μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων), γνωστή κυρίως για τις σχέσεις με Κυβερνητικούς παράγοντες, «κτυπά» και πάλι» σημείωνε το non paper της Χαριλάου Τρικούπη την προηγούμενη εβδομάδα.
Το γραφείο Τύπου προειδοποιούσε μέχρι και με νομικές συνέπειες καθώς μετά από καταγγελίες η εταιρεία εμφανιζόταν να έχει στα χέρια το μητρώο μελών του κόμματος και να διεξάγει έρευνα ασκώντας bullying σε όσους δήλωναν ότι στηρίζουν την κα Γεννηματά. Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα κατήγγειλε τότε κατά παραγγελία μέτρηση προκαθορισμένου αποτελέσματος και με προκατασκευασμένο δίδυμο δεύτερου γύρου σύμφωνα με όσα είχαν ζητήσει οι εντολείς της έρευνας.
Ενδεικτικό της οργής που επικρατεί στο περιβάλλον της κας Γεννηματά είναι το κλείσιμο της άτυπης ενημέρωσης της προηγούμενης εβδομάδας για τη συγκεκριμένη εταιρεία που χαρακτήριζε την ιδιοκτησία της εταιρείας κατά παραγγελία «δημοσκόπους» οι οποίοι άσχετα από το «αντίτιμο για την προσωπική και επαγγελματική τους απαξίωση» θα πρέπει να μετρήσουν και τις συνέπειες.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πλέον μετά και από αυτές τις εξελίξεις το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έκλεισε οριστικά τον κύκλο του. Το αποτύπωμα του επιτελικού κράτους στην πανδημία, στην εργασία, την παιδεία και στους θεσμούς έχει αρχίσει να αποτυπώνεται με την «αριστεία» να γίνεται πλέον ανέκδοτο.
Οι συνθήκες εκτιμούν ότι πλέον έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση για πρώτη φορά παρά τις ετερόκλητες δυνάμεις στην αντιπολίτευση και τις μεγάλες διαφορές πολιτικά και ιδεολογικά, ενός αντικυβερνητικού μετώπου το οποίο προσωποποιείται στον απόλυτο βαθμό στον κ. Μητσοτάκη...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου