Η δραματική κατάσταση στην οποία περιέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης προσωπικού αποτυπώνεται δραματικά στην επιστολή διαμαρτυρίας της διευθύντριας και του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, την... οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Οσο για τον τρόπο που η επίσημη πολιτεία αντιμετωπίζει το προσωπικό των νοσοκομείων, φαίνεται στην περίπτωση νοσηλεύτριας του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η οποία τέθηκε σε αναστολή και έμεινε χωρίς μισθό, ενώ πάσχει από βαριά και χρόνια αναπηρία.
Εκπληκτοι στην Ψυχιατρική Κλινική του «Παπανικολάου» πληροφορήθηκαν ότι τους έμελλε να ξαναζήσουν κυριολεκτικά τη μέρα της Μαρμότας, καθώς όπως και πέρσι τέτοιο καιρό το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής με μια απλή απόφαση μετακινείται για να στελεχώσει δομές Covid (κλινικές Covid, ΜΕΘ) με συνέπεια την αναστολή των περισσοτέρων δραστηριοτήτων της κλινικής.
Οι δραματικές συνέπειες αυτής της πρακτικής καταγράφονται στην επιστολή της διευθύντριας Αικατερίνης Βλαχάκη που γράφει ότι εκείνες οι μετακινήσεις είχαν «σαν συνέπεια τη διακοπή της ψυχοθεραπευτικής σχέσης ψυχοθεραπευόμενου - ψυχοθεραπευτή (ακρογωνιαίος λίθος στην ψυχιατρική για τη συμμόρφωση του ασθενή) με τα χειρότερα αποτελέσματα στην πορεία και υγεία των ασθενών μας, πράγμα που έγινε πολύ εμφανές μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της κλινικής, τέσσερις μήνες αργότερα. Αναλυτικότερα παρατηρήσαμε περισσότερες υποτροπές λόγω της μειωμένης συμμόρφωσης, περισσότερες και πιο μακροχρόνιες νοσηλείες, αύξηση χρήσης αλκοόλ και ουσιών, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας προς συζύγους και τέκνα, αύξηση αυτοκτονικότητας και αύξηση ετεροεπιθετικότητας και ανθρωποκτονιών».
Η κ. Βλαχάκη θυμίζει τα αυτονόητα, αφού «η σχέση ψυχιάτρου - ασθενή είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και χρήζει προσπάθειας και από τις δυο πλευρές» και ότι «μετά τη θέσπιση υφυπουργείου Ψυχικής Υγείας ελπίζαμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη ευαισθησία, ειδικά μετά από τα προαναφερθέντα ψυχιατρικά συμβάντα που υποδηλώνουν την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του τομέα της ψυχικής υγείας, αντί για την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωσή της». Διευθύντρια και προσωπικό γράφουν ότι θα συμμορφωθούν στην απόφαση παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πρώτα στους ασθενείς.
Θυμίζουν όμως παράλληλα ότι «η διακοπή λειτουργίας του νοσηλευτικού έργου της κλινικής θα επιβαρύνει και το ΨΝΘ, το οποίο θα αναλάβει περιστατικά που για τα περισσότερα δεν έχει καμία γνώση, ούτε και υπάρχει εγκατεστημένη θεραπευτική σχέση με τους περισσότερους ασθενείς».
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεύτρια του «Παπαγεωργίου», το θέμα ανέδειξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία με 22 βουλευτές του κόμματος έφεραν την υπόθεση στη Βουλή.
Οπως γράφουν στο ιστορικό της υπόθεσης «η εργαζόμενη είχε υποβάλει στα μέσα Αυγούστου αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επικαλούμενη πιστοποιημένη σοβαρή - βαριά αναπηρία σε ποσοστό 69%», ενώ «είχε προηγηθεί αίτημά της –το οποίο επίσης απορρίφθηκε– για μετακίνησή της από το ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα επειγόντων περιστατικών» και οι θεράποντες ιατροί της διατύπωναν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού.
«Η ίδια, δε, είχε καταστήσει σαφές ότι ούτε “αρνήτρια” του εμβολιασμού είναι ούτε ασπάζεται τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες». Ωστόσο η 3η ΥΠΕ απέρριψε το αίτημά της, ενώ στο κενό έπεσε και η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε και η ίδια παραμένει σε αναστολή, με τον βιοπορισμό της να είναι δύσκολος...
Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου