Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής κατέθεσε χθες υπόμνημα στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που συγκροτήθηκε για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Το υπόμνημα αναφέρεται και πάλι στη γνωστή συνάντηση του 2016 στο Μαξίμου, όπου παρευρέθηκαν οι...πρώην υπουργοί Δ. Παπαγγελόπουλος και Ν. Παππάς. Η συνάντηση είχε γίνει με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, έπειτα από σχετικό αίτημα της ισραηλινής πρεσβείας. Όπως είναι ήδη γνωστό από τις καταθέσεις Μιωνή στην Προανακριτική του 2020, ο κ. Μιωνής φέρεται να είχε μαγνητοφωνήσει τη συνομιλία, ενώ οι διάλογοι που περιέχονται στο υπόμνημα έχουν δημοσιευτεί από τότε.
Τώρα ο κ. Μιωνής επανέρχεται καταθέτοντας τους διαλόγους που περιέχονται στις δικές του «ακριβείς σημειώσεις». Θυμίζουμε ότι η συνάντηση στο Μαξίμου στις 10/3/2016 έγινε προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην αντιδικία μεταξύ του εκδότη Γ. Φιλιππάκη και του επιχειρηματία Σ. Μιωνή. Ερμηνεύοντας τώρα τη γνωστή αποστροφή του λόγου του Ν. Παππά περί κάποιων που έβγαλαν πολλά χρήματα, ο κ. Μιωνής ισχυρίζεται ότι παραδέχεται ο πρώην υπουργός την ύπαρξη συμμορίας! Επίσης ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκαν χρήματα «ως έξοδα» κι όχι «δικαστικά έξοδα» και ότι αυτό προστέθηκε εκ των υστέρων για να ωραιοποιηθεί η απαίτηση.
Ωστόσο στη διάρκεια της Προανακριτικής ο ίδιος, απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση, είχε παραδεχτεί ότι ο δήθεν χρηματισμός εντός του Μαξίμου αφορούσε εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης σε διαφορά του με το εκδοτικό συγκρότημα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ο κ. Μιωνής κατέθεσε, δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη συνάντηση, τη μήνυση για σύσταση συμμορίας, δωροληψία και εκβιασμό σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, του εκδότη Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου. Όταν δε, ρωτήθηκε στη Βουλή, «Γιατί έρχεστε σήμερα; Δύο χρόνια μετά; Υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο;», απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο».
Τώρα ισχυρίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος «απαίτησε, με τρόπο κυνικό και εκβιαστικό, να πληρώσω, στον Ιωάνν. Φιλιππάκη, τα έξοδα που είχε κάνει μέχρι τώρα, έξοδα τα οποία, ωστόσο, δεν όφειλα [...] Απαίτησε πληρωμή χρημάτων, για τα οποία δεν υπήρχε καμία νομιμοποιητική (νόμιμη) αιτία. Συγχρόνως, όμως, προχώρησε και σε μια δεύτερη απαίτηση, για λογαριασμό των νυν συγκατηγορουμένων του: Όπως ενθυμούμαι χαρακτηριστικά, ο τότε υπουργός είπε χαρακτηριστικά: “Κι άλλο ένα έχει βάλει”, εννοώντας, προφανώς, ότι ο Ιωάννης Φιλιππάκης “βάζει” και ο υπουργός – εκπρόσωπός τους τα “απαιτεί”. Η δεύτερη απαίτηση του Δημ. Παπαγγελοπούλου ήταν η απαίτηση εγγυήσεων για την οποία ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι είναι εντάξει, καθώς θα εγγυούνταν εκείνοι... Miserabile visu!». Αυτοί είναι οι όψιμοι ισχυρισμοί και οι εκτιμήσεις του μάρτυρα που καταθέτει στο πλαίσιο της έρευνας για την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Στο υπόμνημά του στη συνέχεια κατηγορεί τον εκδότη για προσπάθεια μείωσης της αξιοπιστίας του. «Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν (όπως νομίζουν) από την τιμωρία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει», αναφέρει κατηγορώντας την εφημερίδα του Γ. Φιλιππάκη και τα εκ των υστέρων δημοσιεύματά της.
Είναι φοβερές τελικά αυτές οι συμπτώσεις όταν εν αναμονή της απόφασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής -με αίτημα της αντιπολίτευσης- για τις λίστες Πέτσα και για τις δημοσκοπικές εταιρείες, ένα υπόμνημα που καταθέτει ένας μάρτυρας γίνεται λάβαρο σωτηρίας για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της κυβέρνησης. Ιδίως όταν ο μάρτυρας αυτός έχει ήδη καταθέσει τα αναφερόμενα στο υπόμνημα, εμπλουτισμένα με τις δικές του ερμηνείες, για όλα όσα συνέβησαν, αποδίδοντας την αντιδικία του με έναν εκδότη σε ύπαρξη συμμορίας. Μιας τόσο βολικής για την κυβέρνηση συμμορίας που πέφτει σαν πέπλο στο σκάνδαλο της Novartis...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου