Το δρόμο της υποβάθμισης διάλεξε για μια ακόμη φορά η ΕΣΗΕΑ σε ένα κρίσιμο ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η πλειοψηφία του οποίου ελέγχεται από την πολυετή συνεργασία των παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αν και... συνεδρίασε την Τρίτη για την προωθούμενη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα δεν κατέληξε στην έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης, αν και στο στόχαστρο βρίσκονται δημοσιογράφοι, εκδότες και πολίτες.
Συμφώνησε μόνο στην έκδοση ανακοίνωσης, η οποία δεν θα καταγγέλλει την κυβέρνηση αλλά θα ζητάει …την απόσυρσή της και…διάλογο με του δημοσιογράφους! Για μια ακόμη φορά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ “Συσπείρωση” δεν αντιμάχεται την κυβερνητική βούληση που θέλει να περιορίσει την ελευθέρια έκφρασης στο Ίντερνετ.
Στο άρθρο 191 του Π.Κ. που αναφέρεται στη «Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων», στη διατύπωση «Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων […] τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή» προστίθεται η αναφορά ότι:
«Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, […] με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις».
Η “Αυγή” σημείωνε πως είναι χαρακτηριστικό το ότι στο άρθρο προστίθενται ως παράνομες και ειδήσεις που μπορεί «να προκαλέσουν ανησυχίες […] για τη δημόσια υγεία» δημιουργώντας το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει ασφυκτικά την κριτική που ασκείται ευρύτατα στο Διαδίκτυο (πολύ περισσότερο απ’ όσο σε άλλα μέσα) σχετικά με την πολιτική της στην εποχή της πανδημίας...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.