29.10.21

Απειλή για εργασία και κοινωνική συνοχή...


Η παγκόσμια κοινότητα έρχεται πλέον άμεσα αντιμέτωπη με την πρόκληση να ρυθμίσει εγκαίρως τον ψηφιακό κόσμο που με ταχείς ρυθμούς απειλεί να καταστήσει «δευτερεύοντα» τον φυσικό κόσμο, όπως δείχνει η επίσημη ανακοίνωση του Facebook ότι στρέφεται κατά προτεραιότητα στην δημιουργία του metaverse, ενός μετασύμπαντος στο οποίο δεν υφίστανται οι θεμελιώδεις θεσμοί που... ρυθμίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Στο εξής, θα είμαστε πρώτα metaverse, όχι Facebook» είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ την Τρίτη στην ψηφιακή συνεδρία της εταιρείας, επικυρώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν επί μία εβδομάδα, αλλά και τις προετοιμασίες που είναι σε εξέλιξη από την αρχή της χρονιάς. «Εντός του metaverse, θα μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα, να παίξετε μόνοι ή με φίλους, να εργαστείτε, να δημιουργήσετε, καθώς και πολλά ακόμη ... Βασικά θα μπορείτε να κάνετε ότι κάνετε σήμερα στο διαδίκτυο, μαζί με κάποια πράγματα που στο διαδίκτυο δεν μοιάζουν λογικά σήμερα, όπως π.χ. να χορεύετε».

Το Facebook πρακτικά προσπαθεί να καταλάβει πρώτο την μεγάλη μερίδα των νέων χρηστών του μετασύμπαντος, ώστε να κυριαρχήσει στην αγορά πριν μπουν σε αυτή οι ανταγωνιστές του. Οι τελευταίοι ωστόσο δεν είναι ούτε αμελητέοι ούτε βρίσκονται πίσω, απλώς δεν απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των site. Εταιρείες όπως η EpicGames (μεταξύ άλλων του Fortnite των 400 εκατ. χρηστών) το Minecraft (150 εκατ. χρήστες), η Roblox (100 εκατ. χρήστες), ήδη συγκεντρώνουν τεράστιο κοινό ακριβώς στις νεαρές ηλικίες που προσπαθεί να προσελκύσει το Facebook.

Το βάρος φαίνεται να δίνεται στην εικονική πραγματικότητα, όπως δείχνει η αγορά της Oculus που παράγει γυαλιά 3D, προκειμένου να προωθήσει ψηφιακές υπηρεσίες και χώρους δίνοντας την αίσθηση πραγματικής συμμετοχής του χρήστη σε αυτά. Το όνομα της εταιρείας που ετοιμάζεται να αυτονομηθεί από τον όμιλο το δηλώνει σαφώς: Facebook Reality Labs (FRL).

Τα «Εργαστήρια Πραγματικότητας» του Facebook φαίνεται ότι μαζί με τα Oculus θα δώσουν μεγάλο βάρος στο Horizon Worlds, την επαγγελματική εκδοχή του Horizons όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε οτιδήποτε επιθυμούν, από χώρους παιχνιδιών μέχρι χώρους συνεργασίας και από προσωπικούς χώρους μέχρι ανοιχτά ψηφιακά τοπία αναψυχής. Αυτό θα γίνεται με την χρήση avatar, ψηφιακών απεικονίσεων που θα διαλέγει ο κάθε χρήστης για τον εαυτό του. Αυτό είναι ήδη μία υπαρκτή κατάσταση σε αμέτρητες πλατφόρμες παιχνιδιών και όχι μόνο, ωστόσο η εμπλοκή του Facebook των 3 δισ. χρηστών (δηλαδή σχεδόν του μισού πλανήτη και πρακτικά του μεγαλύτερου μέρους του ανεπτυγμένου κόσμου) δείχνει ικανή να καταστήσει αυτή την πρακτική κυρίαρχη πραγματικότητα. Η απώλεια της πραγματικής οπτικής επαφής μεταξύ δύο ατόμων που αλληλεπιδρούν είναι ένα μείζον πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας είναι μη λεκτικό και αφορά τον ίδιο τον ήχο της φωνής, μικρές κινήσεις και χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος, λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινή ένδυση/υπόδηση και πολλά άλλα.

Ο πρώτος τρόπος δημιουργίας εσόδων από αυτό το μετασύμπαν θα είναι μέσω της πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς σε ψηφιακούς χώρους πώλησης ο πελάτης θα μπορεί να κινηθεί χωρίς ποτέ να αντιμετωπίζει συνωστισμό, έχοντας πρόσβαση στο σύνολο των διαθέσιμων προϊόντων για πλήρη επίδειξη και σύγκρισή τους, με πάντα διαθέσιμο έναν (ψηφιακό τουλάχιστον) εκπρόσωπο-πωλητή για να τον καθοδηγήσει. Όπως τόνισε ο Ζούκερμπεργκ, η εταιρεία δεν θα δώσει βάρος στις πωλήσεις συσκευών 3D όπως τα Oculus, αλλά θα εκμεταλλευτεί την πολύ μεγάλη ψηφιακή οικονομία που θα ανοίξει ταυτόχρονα με το μετασύμπαν που επιδιώκει να δημιουργήσει. Κατά τον ίδιο, αυτό αφορά ψηφιακά προϊόντα για τα avatar των χρηστών, ωστόσο είναι προφανές ότι και το παραδοσιακό λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες θα δουν άμεσα το όφελος από την δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων για τα οποία η εταιρεία δεν θα πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, νερό, φύλαξη, τροφοδοσία και κυρίως εργαζόμενους με συμβάσεις και δικαιώματα. Όλες οι υπηρεσίες είτε θα είναι αυτοματοποιημένες είτε θα μπορούν να παρέχονται ψηφιακά από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, όπως ήδη συμβαίνει με τεράστιο αριθμό υπηρεσιών υποστήριξης που επανδρώνεται από προσωπικό στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου.

Τα παραπάνω έρχονται να «σκεπάσουν» σειρά αποκαλύψεων για το πώς το Facebook προωθεί την παραπληροφόρηση και το λόγο μίσους, προσδοκώντας μεγαλύτερα έσοδα, αλλά και για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που έφτασε να χειραγωγεί εκλογικές διαδικασίες όπως αυτές στις ΗΠΑ που έφεραν στο Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ…

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.