5.10.21

Λαθροχειρίες με την ακρίβεια...


Η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο ότι η ακρίβεια, και ιδιαίτερα η ενεργειακή ακρίβεια, είναι προσωρινή. Το υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου είπε περίπου το ίδιο. Οτι οι αυξήσεις στα ενεργειακά αγαθά είναι παροδικές.

Σε πείσμα των αριθμών που... καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, με το φυσικό αέριο σε υπερδιπλάσια τιμή από πέρσι και το πετρέλαιο να τρέχει ακάθεκτο προς τα 90 δολάρια το βαρέλι, η κυβέρνηση ετοίμασε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που βασίζεται σε μια μετριοπαθή -έως και υπεραισιόδοξη- εκτίμηση για τη διεθνή τιμή του μαύρου χρυσού.

Και αν διαψευστεί; Αν οι προσδοκίες για ανακοπή της παγκόσμιας αύξησης των τιμών μέχρι το τέλος του έτους, ή το αργότερο μέχρι την άνοιξη, δεν επιβεβαιωθούν, τι θα γίνει; Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν προβλέπει Plan B. Δηλαδή, ένα δυσμενές σενάριο συνέχισης της ενεργειακής κρίσης που θα παρέσυρε και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Και αν η έλλειψη αυτού του σεναρίου κρύβεται πίσω από το άλλοθι ότι «το προσχέδιο είναι προσχέδιο» κι οι οριστικές δεσμεύσεις θα περιληφθούν σε ενάμιση μήνα στο τελικό κείμενο προϋπολογισμού, η προσεκτική ανάγνωση των αριθμών αποκαλύπτει την κυβερνητική λαθροχειρία.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να ανακόψει το κύμα ενεργειακής ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, αλλά, αντίθετα, επενδύει σε αυτό για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Μόνο από τον ΦΠΑ περιμένει επιπλέον έσοδα 1,6 δισ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. από τους ειδικούς φόρους. Από πού θα έρθουν; Μήπως από αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης; Από ποια επιπλέον εισοδήματα; Από το... 2% της αύξησης στον κατώτατο μισθό;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κρατούν «διπλά βιβλία» σε αυτή τη νέα κρίση που προσθέτει το βάρος της στην πανδημία και στις βαριές παρενέργειές της.

Από τη μια κάνει ασκήσεις ψυχραιμίας, προβάλλοντας μια εικόνα ελέγχου της κατάστασης - μολονότι τα φτωχότερα νοικοκυριά μετρούν ήδη στα πορτοφόλια τους αυτόν τον «έλεγχο». Από την άλλη υπολογίζει ήδη το όφελος που μπορεί να αποκομίσουν τα δημόσια ταμεία από τον εκτροχιασμό στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, του πετρελαίου, του αερίου.

Εκτός από λογιστική λαθροχειρία, αυτό αποτελεί και πολιτική και κοινωνική απάτη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: