Με σαφή μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, με αποστάσεις από κυβερνητικές λογικές, αλλά και με κριτική προς την Ευρώπη για τη στάση της σε μια σειρά από ζητήματα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θέλησε ουσιαστικά να δηλώσει ότι παραμένει παρών, μπροστά σε όλο το εσωκομματικό ακροατήριο που ήταν... σύσσωμο στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Ως γνωστόν, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. και με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», και εκεί βρέθηκε όλο το κόμμα, όλες οι τάσεις και οι «φυλές» της Ν.Δ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του ιδρυτή της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης και ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Καραμανλής, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ενώ νωρίτερα μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρών ήταν και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είχε κάνει κι εκείνος πρόσφατα αισθητή την εσωκομματική του παρουσία με την τελευταία του επίθεση στον πρωθυπουργό, αλλά παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ιστορικά στελέχη της παράταξης όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, καθώς επίσης υπουργοί και βουλευτές.
Ηδη από νωρίς ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να στείλει μηνύματα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πρώτα απ’ όλα εκφράζοντας -αν και με προσεκτικό τρόπο- αντίθεση προς τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές λογικές, μιλώντας για «κοινωνική δικαιοσύνη» ως «βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας», λέγοντας ότι «η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και κυρίως κάνοντας λόγο για «αυτό που στη Δυτική Γερμανία του Αντενάουερ και του Ερχαρτ ονομάστηκε “Soziale Marktwirtschaft”, δηλαδή κοινωνική οικονομία της αγοράς, που με παραλλαγές εφαρμόστηκε σε όλη σχεδόν τη Δυτική Ευρώπη».
«Εθνική συνεννόηση»
Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ήταν κατά του διχασμού, λέγοντας πως «η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστά ανεπίτρεπτη απερισκεψία την επικράτηση κλίματος διχαστικού και ακραίας οξύτητας» και αναφέροντας ότι «οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση, αφού αυτή είναι που δίνει τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από την άλλη, στήριξη προσέφερε στον Κυρ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ελληνογαλλικής συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» και «εθνική επιτυχία». Εντονη ήταν η κριτική του πρώην πρωθυπουργού προς την Ευρώπη, για την οποία είπε πως «αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή» και ότι «δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική» στο Προσφυγικό, ενώ την κατηγόρησε, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ότι «αλληθωρίζει» και δεν επιβάλλει κυρώσεις «σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές».
Αλλά κριτική άσκησε στην Ευρώπη και για την πολιτική των μνημονίων που επέβαλε κατά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, λέγοντας ότι «επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται –εκ των υστέρων βέβαια– για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», παίρνοντας έτσι αποστάσεις από τα πρωτοκλασάτα εκείνα στελέχη της Ν.Δ. που επεδίωξαν να ταυτιστούν με αυτές τις πολιτικές. Αλλά κριτική στην Ευρώπη άσκησε και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας ότι «επέδειξε ατολμία και δυσκινησία και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης», σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό πακέτο έρχεται «σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ». Αιχμές που εμμέσως απευθύνονται και στην αντίστοιχη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης…
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου