Ο Γιώργος Παπανδρέου κάτω από την πίεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οπαδών του και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου έχει μπει μπροστά με μια ηγετική πρωτοβουλία. Το αν και πότε η ηγετική πρωτοβουλία του θα μετατραπεί και σε διεκδίκηση και της ηγεσίας του χώρου το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Τις αποφάσεις του ωστόσο φαίνεται ότι τις έχει... πάρει. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε καν στους στενούς του συνεργάτες. Πολλοί ποντάρουν όλα τους τα χρήματα ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να κάνει τις ανακοινώσεις του ακόμη και σήμερα, μια ημέρα ορόσημο και με υψηλό πολιτικό συμβολισμό καθώς η 18η Οκτωβρίου του 1981 είναι η ημερομηνία που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πρώτη φορά τις εκλογές και ανέλαβε την εξουσία πριν από 40 χρόνια.
Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου στο φόντο φημών που συντηρούν σενάρια να διεκδικήσει ρόλο μεταβατικού προέδρου της ΚΟ του κόμματος όσο η Φώφη Γεννηματά δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά της λόγω της ασθένειάς της. Σενάρια που βέβαια απορρίπτονται εν τη γενέσει τους για όσους γνωρίζουν και τον Παπανδρέου αλλά και τους συσχετισμούς στο ΚΙΝΑΛ.
Εκκρεμούν οι συναντήσεις του παρά τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους κυρίους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη.
Στις συναντήσεις του με τους Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη η συζήτηση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αφορούσε αποκλειστικά ένα γενικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της παράταξης και της ενότητας του χώρου σε μια κατεύθυνση αυτονομίας αλλά και σταθερής προσήλωσης του ίδου του κ. Παπανδρέου σε ένα αντι-Δεξιό και ιδίως σε ένα αντί- ΝΔ, το οποίο προς τα έξω αποτυπώνεται ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση.
Ουσιαστικά ο πρώην Πρωθυπουργός με αυτή του την ηγετική πρωτοβουλία εργάζεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και με τον παρονομαστή που βάζει η πολιτική πραγματικότητα και δεν είναι άλλος από τις επόμενες εκλογές και την απλή αναλογική.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πραγματική έννοια την Παράταξη και το κόμμα και ό,τι κάνει το κάνει με πραγματικό ενδιαφέρον για το μέλλον του χώρου» διαβεβαιώνει στενός του συνεργάτης αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την συνθετότητα του ζητήματος.
Ο κ. Παπανδρέου δηλαδή κάτω από τις πιέσεις που δέχεται να αναλάβει το κόμμα στις μέχρι τώρα συναντήσεις του ουσιαστικά έχει κάνει μια πρώτη ουσιαστική βολιδοσκόπηση στους κ. Χριστοδουλάκη, Χρηστίδη και Γερουλάνο για το αν πατούν στην ίδια βάρκα πολιτικά και αν στο μέλλον μπορούν να συναντηθούν πολιτικά και να βρεθούν στην ίδια πλευρά της ιστορίας.
Χαρακτηριστική της υπερβατικότητας που χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία Παπανδρέου ήταν και η τοποθέτηση της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή η οποία έβαλε σε πιο στέρεη βάση το θέμα της υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού.
«Εκτιμώ ότι αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή θα είναι ιστορική όχι για το ποιος θα βγει, αλλά ότι δίνουμε μια μάχη ως κόμμα με όλες τις τάσεις για να δυναμώσουμε τον χώρο της κεντροαριστεράς» είπε χαρακτηριστικά έχοντας φροντίσει ήδη δηλαδή να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια αγωνία για την κομματική του ιδιότητα και πόσο μάλλον για το θεσμικό του ρόλο.
Νέα σενάρια
Πάντως κοινή εκτίμηση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κανένα λόγο να δείχνει ότι βιάζεται να προλάβει προθεσμίες. Ασχέτως αν ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός έχει το βλέμμα του πιο μακριά από την άμεση εκλογική διαδικασία.
Τις τελευταίες ώρες πάντως έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται και νέα σενάρια για πρωτοβουλία Παπανδρέου μετά τις εσωκομματικές εκλογές τα οποία ουσιαστικά θα έχουν αρχίσει να δουλεύονται από τώρα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου μπορεί να ανατρέψει τη διαδικασία ανα πάσα στιγμή με στόχο τη δημιουργία κάτι ευρύτερου από το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ και το δικό του το ΚΙΔΗΣΟ.
Στις δηλώσεις τόσο του κ. Χρηστίδη αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρωθυπουργό όσο και του κ. Γερουλάνου το μήνυμα που υποκρύπτεται είναι μιας υπερβατικής διαδικασίας που βλέπει πέρα από την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς τους.
Διάσπαση
Προτού πάντως ακόμη ανοίξουν οι διαδικασίες για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός του κόμματος που ξόρκιζαν την επόμενη ημέρα για τη Χαριλάου Τρικούπη αν στο τιμόνι δεν βρισκόταν η κα Γεννηματά. Διάσπαση έλεγαν και ξαναέλεγαν πολλοί και το αυτό το σύννεφο έχει αρχίσει να μαζεύεται και πάλι πάνω από το ΠΑΣΟΚ.
Ο χρόνος που απομένει για μια συντεταγμένη προσπάθεια στα πλαίσια του καταστατικού του κόμματος για να κατέβει υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου είναι μικρός. Ακόμη κι αν αποσυρθούν κάποιοι από την κούρσα δίνοντας χώρο στον πρώην Πρωθυπουργό το πλαίσιο των εκλογών παραμένει «στενό» για ένα Παπανδρέου.
Πάντως για την ώρα ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν ανοιχτά ή παρασκηνιακά την υποψηφιότητα Παπανδρέου δεν έχουν εκφραστεί συντεταγμένα ούτε έχει δημιουργηθεί και κάποια κίνηση προσωπικοτήτων που θα έδινε το στίγμα της επανεκκίνησης και του πολιτικού γεγονότος.
Ανδρουλάκης – Λοβέρδος – Καστανίδης
Οι τρεις αρχικοί υποψήφιοι πάντως δεν κάνουν βήμα πίσω από τις υποψηφιότητές τους. Θα παίξουν τα χαρτιά τους μέχρι τέλους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει σκληρή μάχη ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις συμφωνημένες ημερομηνίες.
Η απάντησή του στον Γιώργο Παπανδρέου ήταν σκληρή και ουσιαστικά του έριξε το γάντι να κατέβει στην αρένα και να τσαλακωθεί σε μια κούρσα με τη συμμετοχή με τους όρους που διεξάγεται για την ώρα να μην προμηνύει ένα μαζικό πολιτικό γεγονός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης που είχε ήδη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου μέσω τηλεδιάσκεψης είναι και εκείνοι άτεγκτοι ως προς το ζήτημα των εκλογικών διαδικασιών ωστόσο για την ώρα κρατούν χαμηλούς τόνους για λόγους τακτικής και στρατηγικής.
Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος οι διαδικασίες να ανατραπούν μέσα από μια νέα έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ. Θα χρειαζόταν όχι το αστυνομικό ρεπορτάζ αλλά η παρέμβαση του στρατού επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις ισορροπίες με τα μαχαίρια να ακονίζονται ήδη και οι σκελετοί από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και των μετέπειτα σχηματισμών να αερίζονται ήδη για να χρησιμοποιηθούν ως όπλα στη μάχη για το ποιος εγγυάται την ενότητα και ποιος ήταν εκείνος που προκάλεσε διασπάσεις…
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου