12.10.21

Διγλωσσία...



Το ότι ο Νίκος Δένδιας έχει πλέον (και) την προσωπική του ατζέντα στον τρόπο που πολιτεύεται στο πολιτικό σκηνικό είναι πλέον αυταπόδεικτο -ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ξέρει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, φαίνεται πως το Μαξίμου έχει αποδεχθεί... ακόμη και την… διαφορετική γραμμή που εμφανίζει ο Δένδιας στα ελληνοτουρκικά -και δη στο κεφαλαιώδες θέμα της διαχείρισης των ελληνοτουρκικών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλες τις τελευταίες του τοποθετήσεις, έχει καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να συναποφασίσει με την Ελλάδα να λύσουν τις «διαφορές (sic) μέσω της Χάγης. Ωστόσο, αν συνυπολογίσει κανείς όσα είπε προχθές ο Νίκος Δένδιας στο «Βήμα», τότε προκύπτει πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν είναι τόσο… θερμός στο ενδεχόμενο ενός διαλόγου εφ’ όλης της ύλης.

 Είναι ενδεικτικό πως απαντώντας στην ερώτηση «αν έχουν νόημα οι διερευνητικές επαφές», ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με νόημα: «Όσο η Τουρκία απειλεί την χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει ένα τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου και άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Βεβαίως, ακόμα και υπό,αυτές τις περιστάσεις, υπάρχει η ανάγκη ενός διαύλου επικοινωνίας. Αν μη τι άλλο , για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις». 

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Δένδιας δεν προκρίνει τον διάλογο που ζητεί από την Άγκυρα το Μαξίμου -και ο μόνος λόγος για τον οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο κεντρικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ως άνω διγλωσσία, δεν είναι επειδή δεν την έχει εντοπίσει. Απλώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι τέτοια, που προσώρας δεν φαίνεται η διαφορετική γραμμή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: