Ως έχει η κατάσταση από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένας ηλικιωμένος άνδρας αγνοείται στη Νότια Εύβοια, αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα έχουν μετατραπεί σε ποτάμια ή έχουν κλείσει στην κυκλοφορία προληπτικά. Το μέτωπο της κακοκαιρίας «Μπάλλος» κινείται προς τα ανατολικά και νότια, παραμένει όμως σε ένταση, παρά την... παροδική υποχώρηση των ακραίων φαινομένων στη διάρκεια της νύχτας.
Πιο συγκεκριμένα, ένας 69χρονος από το χωριό Στουπαίοι του δήμου Καρύστου, στη Νότια Εύβοια αναζητείται από ομάδα της Πυροσβεστικής, καθώς και από τους εθελοντές διασώστες της Sar 312.
Σε ό,τι αφορά στην περιοχή, από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία Λιμνιώνα της Κεντρικής Εύβοιας (50 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας) αποκλείστηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ως προς την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι «παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων και την Παρασκευή. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο. Στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός του Τατοΐου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χλστ.
Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί είχαμε στους σταθμούς Πατησίων 147 χιλιοστά, Αμπελοκήπων 145 χιλιοστά και Περιστερίου 139 χιλιοστά) βροχής. Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόνοι νερού για κάθε στρέμμα γης. Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη».
«Οι νεφώσεις που μας προσέγγισαν από το Ιόνιο, λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έπεσε σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο» εξήγησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο facebook μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου μέχρι χθες το μεσημέρι είχε πέσει στα Πατήσια 92,6 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Περιστέρι 82,6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στους Αμπελόκηπους 70,6 λίτρα, στο Παλαιό Φάληρο 59,8 λίτρα, στο Ψυχικό 53 λίτρα ενώ στη Νέα Σμύρνη 50,8 λίτρα ανά τετραγωνικό. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και γιατί δημιουργήθηκαν τα τεράστια προβλήματα στους δρόμους της πόλης όπου σε μερικές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ υπήρξαν και περισσότερες από 1200 κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου