Ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τους πολίτες προμηνύεται ο Νοέμβριος καθώς όσο ο υδράργυρος θα υποχωρεί σε όλη τη χώρα τα νοικοκυριά θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση.
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να δει πού θα κλείσει ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε... υψηλότερα επίπεδα από το 2,3% του Σεπτεμβρίου το οποίο δεν περιείχε ακόμη τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις αναπροσαρμογές των τιμοκαταλόγων από χιλιάδες επιχειρήσεις.
Οι τιμοληψίες της Στατιστικής Υπηρεσίας στην αγορά δείχνουν άνοδο του δείκτη στη περιοχή του 3% που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών το κύμα ακρίβειας δεν πρόκειται να κοπάσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει και ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδο μέσα στο 2021 με σταδιακή αποκλιμάκωση μέσα στο 2022.
Στους κόλπους της κυβέρνησης έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μέσα στο 2021. Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή ακρίβεια θα ήταν αρκετό για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ότι στη συνέχεια να αναζητούσε πόρους για να καλύψει τα νοικοκυριά και για το δεύτερο μισό του χειμώνα δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις καθώς πλέον θα υπάρχει εικόνα και για την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο αλλά και για την πορεία των τιμών κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες παραλαμβάνουν εξαιρετικά φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω και της εξαίρεσής τους από την κρατική επιδότηση.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού όλα δείχνουν ότι τον Οκτώβριο το κοντέρ θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά ρεκόρ από τον Οκτώβριο του 2011 κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.
Η ενέργεια είναι ο βασικός πυροδότης του πληθωρισμού ο οποίος από 1,9% τον Αύγουστο ανέβηκε στο 2,2% το Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα το φυσικό αέριο σε ετήσια βάση ανατιμήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.
Λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν και σε βασικά είδη διατροφής όπως στο ελαιόλαδο (18,4%), στα νωπά λαχανικά 21,1% και 17,5% σε αρνί και κατσίκι. Στο ντόμινο των αυξήσεων προστέθηκε και το κατασκευαστικό κόστος αφού σε βασικά οικοδομικά προϊόντα (μέταλλο, ξύλο, μονωτικά υλικά, χημικά, πλαστικά, ηλεκτρομηχανολογικά είδη) καταγράφεται ραγδαία άνοδος των τιμών.
Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις καθώς η ανοδική τροχιά των τιμών που ενισχύει τη πιθανότητα να χρειαστούν πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα για να αποτραπούν ισχυρά πλήγματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών τη στιγμή που τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν τελικά απαιτηθεί επέκταση η ακόμα και ενίσχυση των μέτρων δεν θα υπάρξει θέμα με τους δανειστές αφού θα είναι προσωρινά και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία. Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη πορεία του πληθωρισμού στο 0,5% για φέτος και στο 1% για το 2022...
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου