27.10.21

Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού...



Καμπανάκι από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης -Η3Ν2- που μπορεί να πυροδοτήσει την ήδη επιβαρημένη κατάσταση, καθώς αυξάνονται... οι διασωληνωμένοι και μακραίνει η λίστα των νεκρών της πανδημίας.
Το φράγμα των 4.000 κρουσμάτων έσπασε χθες ο ιός της πανδημίας, σε μια χώρα που η εμβολιαστική ανοσία είναι μόλις στο 60,5%, το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) επικίνδυνα υψηλό και ο χειμώνας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, προμηνύεται δύσκολος.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 4.165 νέα κρούσματα, την ώρα που οι διασωληνωμένοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα -380 χθες-, ενώ εξακολουθούν να χάνονται καθημερινά πολλές ζωές συνανθρώπων μας -25 χθες.


Το τέταρτο επιδημικό κύμα σαρώνει τη χώρα με επίκεντρο την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ενώ πολλές περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Στην Αττική εντοπίστηκαν 841, στη Θεσσαλονίκη 591, στη Λάρισα 349, στη Μαγνησία 221, στην Ημαθία 140, στην Αχαΐα 125, στην Πέλλα 122, στην Πιερία 114, στις Σέρρες 102.

«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά» είπε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού προκειμένου να γλιτώσει κάποιος τα χειρότερα και καλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό να το πράξουν άμεσα, όσους έχουν προτεραιοποιηθεί για την τρίτη δόση να την πραγματοποιήσουν και όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη να σπεύσουν να εμβολιαστούν.


Η ίδια αναφέρθηκε στην εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης -Η3Ν2- που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα στην Κροατία. Για όλα τα λοιμώδη νοσήματα, υπογράμμισε, «μετράνε και οι σπίθες. Δεν περιμένουμε την πυρκαγιά για να δράσουμε». «Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα, σήμερα αναφέρθηκαν περιπτώσεις στην Κροατία, αύριο μπορεί να αναφερθούν και σε άλλες χώρες και να έχουμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα.

Φαίνεται ότι η περσινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με τη φετινή όσον αφορά τη γρίπη» είπε, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου για τη γρίπη στη χώρα μας. Οπως ανέφερε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων πρέπει να το κάνουν δεν έχει φτάσει σε αυτούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγειονομικοί.

Η συλλοίμωξη Covid-19 και γρίπης, όπως είπε, είναι μια συνθήκη που διπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφερόμενη στον φετινό χειμώνα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19, με πρώτο το γεγονός ότι «το ποσοστό εμβολιασμών υπολείπεται από αυτό που θα θέλαμε», την κόπωση που έχει επέλθει με τη συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή και με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και, τέλος, τις καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορονοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα, καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.