6.10.21

Αναπάντητο το ερώτημα της ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ...


Βαγγέλης Αποστόλου

Συζητείται αύριο στην ελληνική Βουλή η κύρωση της συμφωνίας της χώρας μας με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Θα σταθώ όμως σε μια άλλη συμφωνία, σημαντική κι αυτή, γιατί αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και γιατί... θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς σε όλες τις ανάλογες συμφωνίες που θα ακολουθήσουν, όπως για παράδειγμα του Καναδά, που έρχεται.

Πρόκειται για την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική, που κύρωσε η ελληνική Βουλή στις 12.02.2021 και με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία μένουν εκτός προστασίας τρεις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) της χώρας μας. Δεν το περίμενα και εξηγούμαι.

Τι παραλάβαμε εμείς; Μία κατ’ αρχήν συμφωνία του Οκτωβρίου του 2014, όταν προήδρευε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Σαμαράς., η οποία προέβλεπε με βάση το πρωτόκολλο 3 την πλήρη προστασία των Γ.Ε. της Ε.Ε., πλην τριών προϊόντων της Ελλάδας: τη φέτα, την ελιά Καλαμάτας και τη ρετσίνα. Τι κάναμε εμείς; Από το πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, τον Μάρτιο του 2015, καταστήσαμε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξαίρεση αυτή τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η επιμονή μας έφερε αποτέλεσμα. Δεν πήραμε μόνο δημόσιες δηλώσεις. Δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτύχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τις καταχωρισμένες Γ.Ε. της  Ένωσης στις τρέχουσες ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών εντός πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος της προσωρινής συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής. Δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 να έχει ξεκινήσει και την αναθεώρηση με στόχο εντός πενταετίας να μην χρησιμοποιείται ο όρος φέτα σε κανένα προϊόν της Νότιας Αφρικής.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις αποτελούν το περιεχόμενο της δήλωσης που συμφωνήσαμε στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας στις 29.5.2016 ο επίτροπος Χόγκαν με τον επικεφαλής των διεθνών σχέσεων Φράνσις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγώ με τον γενικό γραμματέα κ. Κασίμη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενσωματώθηκε στη συμφωνία, όπως επίσης ενσωματώθηκε και η διακριτή δήλωση της Ελλάδας που επικαλείται τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι έλεγε τότε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και σημερινός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς; Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια άνευ προηγουμένου επιτυχία, αφού με τη δήλωση της Ευρωπϊκής Επιτροπής και της Ελλάδας, που ενσωματώθηκαν η Ευρωπϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασία αναθεώρησης του σχετικού με τις Γ.Ε. πρωτοκόλλου 3 με στόχο να πετύχει το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις Γ.Ε. που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Έτσι είχαμε στα χέρια μας μία δέσμευση - μέρος της συμφωνίας, που μας έδινε το δικαίωμα ακόμη και να μην προχωρήσουμε στην κύρωση αν δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι παράμετροι της συμφωνίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντίθετα, με την κύρωση όχι μόνο απεμπόλησε το δικαίωμά μας που απορρέει από τη συμφωνία, αλλά και παραδίδει τη φέτα στους σφετεριστές της.  Ήδη η Γαλλία και η Δανία βάζουν θέμα επανεξέτασης της φέτας.

Πέραν της απάντησης από τους συντρόφους που χειρίστηκαν το θέμα, θεωρώ πως πρέπει να επανέλθουμε γιατί είναι πρωτεύουσας σημασίας για τον αγροτικό χώρο ακόμη και αναγνωρίζοντας το λάθος μας...

* Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και πρώην υπουργός

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: