25.10.21

Μέρισμα κοροϊδίας από Μητσοτάκη και Σκυλακάκη...


Οι διαρροές της κυβέρνησης ότι θα σπεύσει να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προχωρώντας στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο, έλαβαν άδοξο τέλος την περασμένη εβδομάδα μετά την κατηγορηματική δήλωση... του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Επιβεβαιώνοντας άλλη μία φορά το σκληρό ταξικό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος. Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, απάντησε:

«Έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη. Θα επανέλθουμε στο ΑΕΠ του 2019 το 2022. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά.  Έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα πάνω από 40% σε σχέση με την προηγούμενη φάση. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν από την πανδημία».

Κι όμως, η στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, και κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι την τελευταία διετία έμειναν εκτός κάθε εισοδηματικής ενίσχυσης, προβλέπεται από νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Τον οποίο απλώς αρνείται να εφαρμόσει κατακρατώντας σχεδόν 1 δισ. από τους πλέον φτωχούς.

Μάλιστα με βάση τον συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να καθορίσει την παροχή, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 900 εκατ. ευρώ όπως ορίζει ο σχετικός νόμος που η ίδια ψήφισε (άρθρο 74 του Νόμου 4837/2021) και τις προηγούμενες ημέρες μέσω διαρροών επιχείρησε να παρουσιάσει ως "έξτρα" παροχή και "κοινωνική ευαισθησία"!

Πού πήγαν τα λεφτά;

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η ιστορία ξεκινάει από το 2019 και την κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση κορόιδευε ως "ψίχουλα" και βλαπτική συνήθεια των πολιτών σε επιδόματα. Καταργώντας λοιπόν τη 13η σύνταξη δέσμευσε αρχικά το σχετικό κονδύλι (900 εκατ.) για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ και τις Πρόνοιας.

Ωστόσο με νεότερη διάταξη (Ν. 4837/2021) το συγκεκριμένο κονδύλι επιμερίστηκε και στην ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Με αποτέλεσμα μέρος των χρημάτων (από την κατάργηση της 13ης σύνταξης) να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αυξημένων ποσοστών σύνταξης (για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης) μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ!

Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει χαμηλοσυνταξιούχους και όσους βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, την ώρα που εν μέσω πανδημίας ενίσχυσε κάθε ιδιωτική εταιρεία που προσέτρεξε στα οικονομικά υπουργεία ή το Μαξίμου για ενίσχυση. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Aegean ή την πρωτοφανή χρηματοδότηση της ΑCS (του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα) ως "πληττόμενης επιχείρησης", σε μια περίοδο δηλαδή που μόνο οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών λειτουργούσαν κανονικά;

Λείπουν 838 εκατ. ευρώ

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η μόνη παροχή που θα δοθεί αφορά την πρόσφατη εξαγγελία Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στη ΔΕΘ, όπου περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι τον Δεκέμβριο θα διπλασιαστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για προνοιακό επίδομα που καταβάλλεται κάθε μήνα σε περίπου 273.000 νοικοκυριά. Το κόστος από την συγκεκριμένη παροχή ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.

Επομένως η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα υπόλοιπα 838 εκατ. ευρώ, που ο νόμος ορίζει, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας και των αλληλοαναιρούμενων δικαστικών αποφάσεων για τις (μνημονιακές) περικοπές σε δώρα και συντάξεις, που ξαφνικά κρίνονται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας "συνταγματικές"!

Να θυμίσουμε τέλος ότι και πέρυσι ο Κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής (12.11.2020) τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Λίγες ημέρες αργότερα όμως οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Σταϊκούρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης έβαλαν «ταφόπλακα» στην οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αιτήσεις, καθώς δεν υπάρχει μέρισμα»!…

Aνδρέας Πετρόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: