10.10.21

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα»...


O διεθνούς φήμης νομικός Μαρκ Χάουαρντ Στίβενς εξήγησε (ieidiseis.gr) γιατί το θέμα της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Βρετανία.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν... μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας εδώ και δύο αιώνες.

Ο επαναπατρισμός τους ήταν και θα παραμείνει πάγια θέση της Ελλάδας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, με την υπόθεση να θίγει το βρετανικό αφήγημα στον πυρήνα του, αλλά και τα όποια επιχειρήματα της Βρετανίας όλα αυτά τα χρόνια να καταρρέουν.

Από τη μία πλευρά, γίνεται λόγος για ξεκάθαρη κλοπή και παράνομη διατήρηση ενός τεράστιας πολιτισμικής σημασίας θησαυρού και από την άλλη, υπάρχει ένα μουσείο που θέλει να υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμιο και εγκυκλοπαιδικό.


Ο Μαρκ Χάουαρντ Στίβενς για τις «ρωγμές» στα βρετανικά επιχειρήματα

Η συζήτηση σχετικά με την αφαίρεση των γλυπτών και την «εγκληματική», από πολιτιστικής άποψης πρακτική της Βρετανίας, αποκτά ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν εκφράζεται δια στόματος ενός… Βρετανού και μάλιστα παγκοσμίου φήμης νομικού.


Ο Μαρκ Χάουαρντ Στίβενς, Βρετανός δικηγόρος, ο οποίος έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του «Commander of the most excellent order of the British Empire - CBE», μίλησε για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ως επίτιμος καλεσμένος στην τελετή έναρξης του 77ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο Στίβενς, ειδικεύεται μεταξύ άλλων σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ δραστηριοποιείται παγκόσμια για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω απόψε με μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό», ήταν η εναρκτήρια φράση της ομιλίας του. «Οι ευγενικοί θα το αποκαλέσουν ‘κλοπή’. Ως αποικιοκρατική δύναμη, η Βρετανία θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να αποσπά ιστορικά κειμήλια από τα μέρη που επιδείκνυε την ισχύ της.

Μου ζητήθηκε να τοποθετηθώ σχετικά με τη νομιμότητα της υπόθεσης. Έτσι λοιπόν, μπορώ να πω ότι υπήρξε ξεκάθαρη αποτυχία της δικαιοσύνης, κάτι που δυστυχώς προσβάλει τη χώρα μου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω την ιστορική και πολιτισμική σημασία του Παρθενώνα, που χτίστηκε στην Ακρόπολη από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας.

Η Βρετανία διέπραξε έγκλημα. Το ‘χωρίς τον Έλγιν, τα Γλυπτά δεν θα είχαν επιβιώσει έως τώρα’, δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ψέμα. Και αυτό το καταλαβαίνουμε απλούστατα κοιτάζοντας όσα απέμειναν στην Ελλάδα και διατηρούνται μέχρι σήμερα».

Το φιρμάνι που δεν υπήρξε ποτέ

Στη συνέχεια, Ο Στίβενς εξήγησε πως ο Λόρδος Έλγιν όχι απλώς «απογύμνωσε» τον Παρθενώνα, αλλά αντίθετα με ότι υποστήριζε, δεν έλαβε ποτέ άδεια από την Κωνσταντινούπολη για να το κάνει, πράγμα που μεταφράζεται αυτόματα σε κλοπή.

«Τα φιρμάνια (διατάγματα του Σουλτάνου) υπάρχουν ακόμα στην Τουρκία και μάλιστα διατηρούνται αριθμημένα. Από αυτά δεν λείπει κανένας αριθμός, αλλά ούτε και αναγράφεται πουθενά το όνομα του Έλγιν», εξήγησε.

«Τα Γλυπτά ανήκαν πάντοτε στην Ελλάδα και όχι στον Έλγιν. Αν πάρεις κάτι που δεν σου ανήκει, δεν θεωρείσαι ιδιοκτήτης του. Η χώρα μου τα διατηρεί έως τώρα παράνομα.

Γιατί είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να «πιέσουμε» τη Βρετανία

«Είναι καιρός να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να επιστρέψουμε τα γλυπτά εκεί που ιστορικά και ηθικά ανήκουν. Και κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή έχουμε μια σημαντική ευκαιρία», επεσήμανε στο τέλος της ομιλίας του ο Βρετανός δικηγόρος.

«Ήδη, πολλοί στη νέα γενιά πολιτικών της Βρετανίας είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών . Η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να αξιοποιήσει διπλωματικά μια μεγάλη ευκαιρία που της ανοίγεται. Αυτό γιατί η Βρετανία, αυτή τη στιγμή, στη μετά Brexit εποχή, επιθυμεί απεγνωσμένα μια οικονομική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, οι Έλληνες πολιτικοί θα μπορούσαν λοιπόν να ζητήσουν από την ΕΕ, να εντάξει στους όρους μιας τέτοιας συμφωνίας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: