Την τέλεια καταιγίδα αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ διανύει 20 μήνες μέσα στην πανδημία και εξακολουθεί να πλήττεται από την παρατεταμένη συμφόρηση που αυτή προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις καίριων εξαρτημάτων και πρώτων υλών.
Στα... δεινά της έχει προστεθεί η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, που οδηγεί τις βιομηχανίες σε αδιέξοδο, με πολλές κινεζικές να αναστέλλουν τη λειτουργία μονάδων παραγωγής επί ημέρες. Ανάμεσά τους προμηθευτές της Apple και της Tesla, που κατόπιν εντολής των κινεζικών αρχών ανέστειλαν τη λειτουργία τους για τέσσερις ημέρες από την Κυριακή μέχρι χθες.
Και βέβαια, η πτώση της παραγωγής στην Κίνα, στο «εργοστάσιο του κόσμου» όπως έχει αποκληθεί, εμπνέει ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομίας της με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο μεταξύ, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας συμπαρασύρει τις τιμές ανά τον κόσμο, οδηγώντας σε συνεχή επιτάχυνση του πληθωρισμού. Θέτει, έτσι, τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον του διλήμματος αν θα επιμείνουν στη στήριξη των οικονομιών τους ανεχόμενες υψηλότερο πληθωρισμό ή θα στραφούν σε περιοριστική πολιτική για να αναχαιτίσουν το ράλι των τιμών, με τίμημα όμως την επιβράδυνση και την ανάσχεση της ανάκαμψης σε μια ευαίσθητη στιγμή. O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε την Πέμπτη ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι άμεση απόρροια των επιπλοκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εκτίμησε πως θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Παραδέχθηκε ότι η Fed βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση», καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει από τη μία έναν υψηλό πληθωρισμό και από την άλλη υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Οι ελλείψεις καθοριστικών εξαρτημάτων, όπως οι μικροεπεξεργαστές που οδήγησαν σε αναγκαστική μείωση της παραγωγής των βιομηχανιών ανά τον κόσμο, επιδεινώνονται καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα και οι παραγωγοί στην Ασία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις βομβαρδιστικές παραγγελίες. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με κολοσσούς όπως οι Volkswagen, General Motors, Ford και Toyota να μειώνουν διαρκώς την παραγωγή τους με δραματικότερη την εικόνα στη Βρετανία, όπου η παραγωγή αυτοκινήτων τον Ιούλιο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1956. Το πλήγμα στις βιομηχανίες αφήνει ήδη το αποτύπωμά της στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο να εμφανίζουν επιβράδυνση της ανάκαμψής τους.
Βρετανικό αδιέξοδο
Σε μάστιγα των μεταφορών έχει, άλλωστε, εξελιχθεί η έλλειψη μιας από τις κατηγορίες επαγγελματιών που εξαφανίστηκαν εν τω μέσω της πανδημίας, και συγκεκριμένα των οδηγών μεγάλων μεταφορικών φορτηγών. Η έλλειψή τους οδηγεί σταδιακά σε ανεπάρκεια εμπορευμάτων και περαιτέρω παράταση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Ενωσης Αμερικανικών Μεταφορών, που αναφέρει ότι στις ΗΠΑ λείπουν περίπου 61.000 οδηγοί.
Εχει, ωστόσο, πάρει διαστάσεις δράματος στη Βρετανία, όπου η πανδημία και οι συνέπειές της συνέπεσε με τις παρενέργειες του Brexit. Οι ελλείψεις οδηγών μεγάλων φορτηγών καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη μεταφορά καυσίμων και οι Βρετανοί συρρέουν εδώ και ημέρες στα πρατήρια βενζίνης, που το ένα μετά το άλλο δηλώνουν ότι εξαντλήθηκαν οι προμήθειές τους. Εχει προηγηθεί η έξοδος των ξένων εργαζομένων από τη χώρα στις αρχές του έτους, όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε., και ανάμεσά τους ήταν περίπου 25.000 οδηγοί. Παράγοντες της βρετανικής αγοράς υπολογίζουν τώρα πως μόνον η Βρετανία χρειάζεται 100.000 οδηγούς φορτηγών και η κυβέρνηση εκδίδει εσπευσμένα 5.500 προσωρινές βίζες για να «εισαγάγει» οδηγούς και άλλες ειδικότητες που βρίσκονται σε έλλειψη.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Ρουμπίνας Σπαθη, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη Kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου