Ο Αλέξης Τσίπρας πάει στην Θεσσαλονίκη με ένα – μισό έστω – δημοσκοπικό bonus και με μια ανοιχτή πρόκληση. Το bonus είναι το μηδενικό, έως αρνητικό, δημοσκοπικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Είτε επειδή η νεολαία «δεν τσιμπάει», είτε επειδή η κοινωνία είναι υποψιασμένη και η μεσαία τάξη κουρασμένη πια, το «πακέτο των... 3,5 δις» – που, τελικά μπορεί να είναι και 400 εκατομμυρίων – δεν έπεισε.
Στην δημοσκόπηση της MRB για το Star το 58,4% αξιολόγησε τα πρωθυπουργικά μέτρα της ΔΕΘ ως μη αποτελεσματικά και μόνον το 30,4% τα βρήκε «πολύ ή αρκετά» αποτελεσματικά. Στην ίδια δημοσκόπηση η κυβέρνηση καταγράφει ισχυρή φθορά σε όλα τα μέτωπα – πάνω από 50% αρνητικές γνώμες για ανασχηματισμό, διαχείριση πανδημίας αλλά και συνολικά πεπραγμένα της θητείας της -, ενώ ανάλογη εικόνα εκπέμπουν και άλλες μετρήσεις που είτε τρέχουν αυτό το διάστημα, είτε βρίσκονται στα γραφεία των κομματικών επιτελείων χωρίς να δημοσιοποιούνται.
Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα είναι κοινά: Αυξημένη κυβερνητική φθορά, αποτυχία του επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές, αποτυχία στην πανδημία και στους εμβολιασμούς, και ορατά ρήγματα πλέον στο προσωπικό, πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού. Ως προς το ποσοτικό σκέλος, δε, εκεί που η MRB δίνει διαφορά 10,9% υπέρ της ΝΔ, στις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στον ΣΥΡΙΖΑ η «ψαλίδα» φαίνεται να πέφτει κάτω από το 9%.
Και κάπου εδώ σταματούν τα bonus κι αρχίζει το άλλο μισό των δημοσκοπήσεων για την Κουμουνδούρου: Παρ’ότι η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται, η υπεροχή της ΝΔ συντηρείται και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην εισπράττει επί της ουσίας. Στην δημοσκόπηση της MRB, μάλιστα, το 58,2% αξιολογεί αρνητικά την θητεία της κυβέρνησης, αλλά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, το 70%, αξιολογεί αρνητικά και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κάπου εδώ επίσης ξεκινά και η ανοιχτή πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα: Να μετατρέψει την αρνητική ψήφο σε θετική και να πείσει ότι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που καταθέτει είναι ρεαλιστική και εφικτή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη και στην ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο με έναν καθαρό στόχο: Να αποκρούσει το εκλογικό δίλημμα Μητσοτάκη «αυτοδυναμία ή διπλές κάλπες» (κοινώς «αυτοδυναμία ή χάος») και να υποδείξει κυβερνητική εναλλακτική μέσα από την απλή αναλογική. Να αντιστρέψει, grosso modo, το δίλημμα σε «προοδευτική διακυβέρνηση ή χάος».
Οι πληροφορίες λένε πως το προσκλητήριο για την προοδευτική διακυβέρνηση θα είναι προγραμματικό και πολύ συγκεκριμένο – ενδεχομένως και με διευθύνσεις και ονόματα. Ότι θα έχει καθαρό στίγμα ως προς το πλαίσιο των εκλογικών και κυβερνητικών συνεργασιών και θα καλεί άπαντες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
Το μεγάλο στοίχημα όμως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει ότι η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άδειο πουκάμισο – να πείσει, εν ολίγοις, ότι η απλή αναλογική, που θέλει να «κάψει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να βγάλει κυβέρνηση. Είναι σίγουρο ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνον από τον ίδιο. Το εσωκομματικό Βυζάντιο και η μάχη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ δεν βοηθά.
Η επιλογή απαξίωσης όμως του Κινήματος Αλλαγής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί και να δίνει κάποιους παραπάνω πόντους στο εγχείρημα. Κι ακόμη περισσότερους πόντους μπορεί να έδινε και μια, όψιμη έστω, αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ…
anatropinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου