Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που ζήτησε τη συνάντηση των δυο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (μια συνάντηση που ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί!), δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την ελληνική κυβέρνηση.
Μόλις... δέκα ημέρες πέρασαν άλλωστε από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε ερώτηση του συναδέλφου Γιώργου Σιαδήμα πως τέτοια συνάντηση δεν προβλέπεται να γίνει!
Τι άλλαξε από τότε; Ποιος παρενέβη; Ποιος εργάστηκε στο παρασκήνιο για την πολυσυζητούμενη συνάντηση των δυο ανδρών και ποια θα είναι η ατζέντα της; Τι θα συζητηθεί αν το τετ α τετ των δυο ανδρών γίνει και σε ποια στρατηγική της ελληνικής πλευράς εντάσσεται; Ο διεθνής παράγοντας τι ρόλο παίζει είτε πιέζοντας την Αθήνα για να γίνει η συνάντηση και μάλιστα κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού-εφόσον είναι έτσι;
Η στήλη στηρίζει απολύτως τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς και τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, αρκεί μην εντάσσεται σε μια μυστική διπλωματία και ενταγμένη σε μια στρατηγική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.
Πολύ περισσότερο καθώς μετά το «ήσυχο καλοκαίρι» η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις, αυξάνοντας την επιθετικότητά της, με επιχείρηση εφαρμογής στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και αυξάνοντας τις παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού χώρου.
Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου