14.9.21

« Άνθρακας» τα μέτρα για την ανάσχεση του ράλι τιμών...


Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας κινείται η κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά και τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. 
Στην εξειδίκευση των μέτρων που ακολούθησε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, φάνηκε ότι οι όποιες παρεμβάσεις είναι «σταγόνα»... στον ωκεανό. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% και επιδοτείται κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ειδικότερα, για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 ευρώ/Mwh.

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ, αν χρειαστεί, θα επεκταθεί και στο 2022.

Το συνολικό κόστος του μέτρου διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης που δημιουργείται με την αξιοποίηση ενός τμήματος των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Δε λύνεται το πρόβλημα

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο στα 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν 64,1 ευρώ / μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από 22-25 ευρώ ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020 έφτασαν στα 52 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι καταναλωτές φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Κι αυτό καθότι δεν λύνει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόβλημα ούτε παρεμβαίνει στην καρτελοποίηση, την οποία κατήγγειλαν εμμέσως πλην σαφώς και οι βιομηχανικοί καταναλωτές προς τη ΡΑΕ.

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μία στις έξι επιχειρήσεις θα αφήσει χρέος στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος ή φυσικού αερίου. Το προαναφερόμενο ποσοστό κινείται ανοδικά σε σχέση με την τάση που κυριάρχησε στο προηγούμενο εξάμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 15,2% των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δεν κατάφερε να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές για την κατανάλωση ενέργειας.

Η κατακόρυφη άνοδος των απλήρωτων λογαριασμών από τους μικρούς της αγοράς αναμένεται να εκκινήσει από τον χώρο της εστίασης. Η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει πως ένας στους τρεις επιχειρηματίες του κλάδου (30,9%) δεν θα καταφέρει να πληρώσει στο επόμενο εξάμηνο τους λογαριασμούς ενέργειας.

Και, φυσικά, η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης από τα 84 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, δεν θα λύσει επ' ουδενί το πρόβλημα.

Ανατιμήσεις παντού χωρίς μέτρα

Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο εκεί.

Ενδεικτικά, οι ανατιμήσεις τον Αύγουστο έναντι του 2020, που φτάνουν ακόμη και το 91% στο φυσικό αέριο, κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στο 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο 21,5% στα νωπά λαχανικά, στο 17,6% στα βρώσιμα έλαια και στο 7,1% στο ελαιόλαδο, στο 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, στο 12,2% σε αρνί και κατσίκι και στο 11,4% σε ξενοδοχεία. Ακόμη, καταγράφεται άνοδος κατά 8,0% στα ψάρια, κατά 4,2% στα φρούτα, κατά 4,5% στα πουλερικά και κατά 3,4% στα τυριά. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την πτώση των τιμών, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για παραμονή των βασικών προϊόντων σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2021.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Για πρώτη φορά, μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις (και συγκεκριμένα το 23,6%) παραδέχεται σε έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ ότι έχει αυξήσει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, ανησυχητικά μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον φόβο του λουκέτου, καθώς ανέρχεται στο 36,7%...

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: