14.9.21

Κυβέρνηση-θαυματοποιός...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι βαρέθηκε τον ρόλο του Μωυσή και αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι πιο προωθημένο. Κάτι αντίστοιχο της θαυματοποιίας του Ιησού, με τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ψαριών για να χορτάσουν τέσσερις χιλιάδες πιστοί στην έρημο.

Είτε μιλάμε γι' αυτό το... θαύμα είτε για το άλλο στην Κανά, με το κρασί που δεν τέλειωνε από τα σταμνιά για τους συνδαιτυμόνες του γάμου, αν ισχύει η τεκμηρίωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του σε εξωραϊσμό, διόγκωση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό -αλλά δυστυχέστερα για την ελληνική κοινωνία- επιβεβαίωσε το ρητό ότι στην Ελλάδα τα θαύματα διαρκούν μέχρι τρεις μέρες. Λίγα 24ωρα μετά την καλά σκηνοθετημένη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, οι εξαγγελίες πνίγονται σε έναν χείμαρρο από ασάφειες, διευκρινίσεις, αλληλοαναιρέσεις, διορθώσεις και παρερμηνείες.

Κορυφαία παραμένει φυσικά η εξαγγελία για το πρώτο ένσημο. Από τη Θεσσαλονίκη, που εξαγγέλθηκε σε μια απατηλή διατύπωση από τον πρωθυπουργό, μέχρι την Αθήνα, όπου το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αγνοεί ακόμη το τι, πόσο, πώς, η θορυβώδης, αστραφτερή εξαγγελία εξαϋλώθηκε σε ένα γλίσχρο κατοσταρικάκι τον μήνα για τους νέους εργαζομένους. Ντροπή ακόμη και να το λες.

Αλλά και οι ανακοινώσεις για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, αν υποθέσουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας έχει καταλάβει τι ακριβώς σχεδίασε και υποσχέθηκε το Μαξίμου, συρρικνώνονται σε μια μηνιαία επιδότηση μόλις 9 ευρώ ανά νοικοκυριό για τους λίγους επόμενους μήνες, τη στιγμή που η αγορά προεξοφλεί πολλαπλάσια αύξηση και διάρκεια του ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια όλο το 2022.

Ακόμη και οι φοροελαφρύνσεις, που απηχούν τη νεοφιλελεύθερη καρδιά της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, όσο εξειδικεύονται γίνεται φανερό ότι αφορούν πρωτίστως και κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, τις μεγάλες ιδιοκτησίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το κυριότερο όλων είναι ότι, όπως συνέβη στη διάρκεια της πανδημίας με τη δημιουργική λογιστική στον τρόπο κοστολόγησης των μέτρων στήριξης, έτσι και τώρα η κυβέρνηση φουσκώνει επικοινωνιακά τον λογαριασμό των εξαγγελιών, πιστεύοντας ότι ένα μεγάλο νούμερο, όπως τα 3,5 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι είναι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, έναντι μόλις 400 εκατ. που τα μετρά η αντιπολίτευση, με κάποιο μαγικό τρόπο θα καθησυχάσει τους πολίτες και, κυρίως, θα γεμίσει τις τσέπες τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: