14.9.21

Έρχονται αυξήσεις τιμών μετά το ξεπούλημα...


Βαριές αναμένεται να είναι οι συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία εξαιτίας της άκρατης εκποίησης των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως τόσο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΔΕΠΑ Υποδομών θα οδηγήσουν στο μέλλον σε... αυξήσεις τιμών, οι οποίες θα πλήξουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την ανάδειξη της αυστραλιανής Macquarie (άσχετης με την ενέργεια εταιρείας) ως πλειοδότριας εταιρείας στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ, όπως και με την ανακοίνωση, λίγες ημέρες πριν, της προσφοράς της Italgas (733 εκατ.) για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ολοκληρώθηκε μεγάλο μέρος της εκποίησης των στρατηγικών ενεργειακών δικτύων της χώρας σε ιδιώτες. Ήδη τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υπουργοί της κυβέρνησης πανηγυρίζουν γι' αυτά τα γεγονότα.

Τα οφέλη στις εταιρείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που θα λάβει το αυστραλιανό επενδυτικό fund, ήτοι 2,1 δισ. ευρώ, είναι κάτω ακόμη και από το εγγυημένο επιτρεπόμενο έσοδο ύψους 2,4 δισ. που μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από επιχορηγήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Τα έσοδα αυτά (775, 781, 780 και 808 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2021 - 2024) υπερκάλυπταν τόσο τις λειτουργικές δαπάνες (κοντά στα 400 εκατ. τον χρόνο) όσο και το επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (210, 260, 337 και 408 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις ίδιες χρονιές).

Εν τω μεταξύ η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια δείχνει για ποιο λόγο υπήρξε «θερμό» ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, όπως η Macquarie και η Italgas, για τα χρυσοφόρα ενεργειακά δίκτυα της χώρας.

Προφανώς είναι εξηγήσιμη και η «πρεμούρα» της κυβέρνησης να... ξεπουλήσει ποσοστά -στρατηγικής σημασίας για το Δημόσιο- επιχειρήσεων, την ώρα που είναι πέρα από αναγκαία μια κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης για να αναχαιτιστεί η εκτόξευση των τιμών, και ύποπτη η επιμονή της να πουλήσει τα «ασημικά» της ενέργειας τώρα που υπάρχει ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής κρατικής παρέμβασης για να αποτραπεί ένα «ολοκαύτωμα» στο λαϊκό εισόδημα.

Παράλληλα, χάνει η ΔΕΗ το δυναμικότερο περιουσιακό στοιχείο της, ήτοι το δίκτυο διανομής ρεύματος των 242.000 χιλιομέτρων, ιδανικό για συνέργειες και με τα δίκτυα 5G που μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά και με εγγυημένη απόδοση.

Σφοδρή αντίδραση ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ χάνει ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της: εκείνο που εξασφαλίζει τα έσοδά της και τελικά την ίδια τη δύναμη της εταιρείας και του ομίλου γενικότερα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τονίζοντας ότι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ρεύματος, που αποτελούν μονοπωλιακές δραστηριότητες και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία, πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε ακόμη ότι καμιά ευρωπαϊκή ή μετα-μνημονιακή υποχρέωση δεν επέβαλε την κυβερνητική επιλογή, αλλά και ότι η ΔΕΗ, μέσα σε πέντε χρόνια, έχει ξεπληρώσει δάνεια 3 δισ. ευρώ («ποια τράπεζα διεθνής -όχι κατ’ ανάγκην ελληνική- θα μπορούσε να αρνηθεί δάνειο σε ένα μονοπώλιο με διασφαλισμένη κερδοφορία;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή της).

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φτωχοποιεί την κοινωνία

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων» ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα και οι υποδομές, που έχουν φτιαχτεί με το υστέρημα των φορολογουμένων, στην πραγματικότητα και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν.

«Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν τον δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: