11.9.21

Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία από Δευτέρα...


Αλλάζει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ο τρόπος επιβίβασης επιβατών απο 12 ετών και πάνω στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες για μετακινήσεις από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών, καθώς και... από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας η επιβίβαση θα επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

→ Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό τους και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

→ Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR  εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή

→ Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Οι ανήλικοι επιβάτες από 5 έως και 11 ετών μπορούν να μετακινούνται και με διενέργεια self-test που πραγματοποιείται έως 24 ώρες  πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου (δωρεάν διάθεση). Η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας https://www.ynanp.gr/el/ καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πραγματοποιεί επισταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: