Ελέγχους με τους οποίους η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά εάν και κατά πόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε απόγευμα του Σαββάτου, μετά και την αναδίπλωση της εταιρείας efood, με δεύτερη ανακοίνωσή της, το βράδυ της Παρασκευής 17/9. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι...προϋποθέσεις που εξετάζονται εάν συντρέχουν, ταυτοχρόνως, για να χαρακτηριστεί κάποιος συνεργάτης κι όχι μισθωτός είναι οι εξής:
α. Ο συνεργάτης να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους.
β. Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.
γ. Nα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
δ. Nα μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει.
«Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Προσθέτει ότι, μέχρι την ψήφιση του ν. 4808/2021, δεν υπήρχε προστασία και ότι «από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών».
«Ας αφήσει τα ψέματα ο κ. Χατζηδάκης, αυτός άναψε το πράσινο φως για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στις συνεργατικές πλατφόρμες, με τον Ν. 4808/21», απαντά ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που νομοθέτησε για την προστασία της εργασίας για έναν κλάδο που μέχρι τότε ήταν αόρατος», σημειώνει και διευκρινίζει το ιστορικό της υπόθεσης που αποκρύπτει το υπουργείο Εργασίας:
«Τότε, στις αρχές του 2019, δεν ήταν ακόμα ορατή η δημιουργία των λεγόμενων “συνεργατικών” πλατφορμών στον χώρο της εστίασης και η μια δυο που είχαν δημιουργηθεί δεν μας είχαν απασχολήσει με ενδεχόμενες παραβατικότητες στις εργασιακές σχέσεις», αναφέρει ο κ. Νεφελούδης. «Τότε ακόμα και η efood χρησιμοποιούσε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ενώ η WOLT μόλις άρχιζε την καμπάνια της. Υστερα από συνεργασία με φορείς των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019, νομοθέτησε με τον Νόμο 4611 την προστασία των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στον χώρο της διανομής εστίασης. Για το υπουργείο Εργασίας ήταν περισσότερο από σαφές ότι αυτού του τύπου η εργασία είχε τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, γι’ αυτό και οι ντελιβεράδες αναφέρονται ως εργαζόμενοι στο σχετικό άρθρο. Μόλις ψηφίστηκε ο Νόμος και μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, δόθηκε η εντολή στις υπηρεσίες για να χαρακτηρίσουν ως εξαρτημένη την εργασία στις πλατφόρμες, αλλά τότε συνέβη το ατύχημα της εκλογής Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019. Αντίθετα, ο κ. Χατζηδάκης επέτρεψε, αγνοώντας τις αντίθετες γνωματεύσεις των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ*, με τον 4808/21, στις πλατφόρμες να προωθούν τα μπλοκάκια και τους τίτλους κτήσης αντί των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας. Γιατί τόσα ψέματα, κ. Χατζηδάκη;», αναρωτιέται ο τ. γενικός γραμματέας Εργασίας.
Το έγγραφο του ΕΦΚΑ που αποσιώπησε ο Κ. Χατζηδάκης
Εγγραφο του ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) με αριθμό πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/2020, και σε απάντηση ερωτήματος σχετικής εταιρείας delivery, που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας (άρα ο Χατζηδάκης και ο Τσακλόγλου όταν νομοθετούσαν το έκτρωμα του εργασιακού νόμου γνώριζαν), αποφαίνεται ρητά ότι... «σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που τη χαρακτηρίζουν ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης...».
Χριστίνα Κοψίνη
Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου