28.9.21

Μια πρόταση μομφής που δεν… απασχόλησε ποτέ...


Με τις βόμβες Σαμαρά να χτυπούν καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση να εμφανίζεται αμήχανη μπροστά στο κύμα ακρίβειας και το «ξεπούλημα» τη ΔΕΗ η κυοφορούμενη πρόταση μομφής σε επίπεδο φημολογίας δεν είχε καμία ελπίδα να κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από τα τέλη της περασμένης... εβδομάδας, όταν και έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους προειδοποιώντας ακόμη και με ποινικές ευθύνες τόσο το ΔΣ της επιχείρησης όσο όμως και τη ΝΔ για πολιτικές ευθύνες που θα διερευνηθούν για το μεγάλο deal και το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της μετοχής.

Κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως Χριστόφορος Βερναρδάκης με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα πέταξαν το γάντι στη ΝΔ ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ακόμη και πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για το ξαφνικό θάνατο του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
 
Οι σκέψεις όμως σε όσους καλλιεργήθηκαν γρήγορα εγκαταλείφθηκαν με την Κουμουνδούρου να ζυγίζει τα δεδομένα διαφορετικά μετά και το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού το οποίο προκάλεσε έντονη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η ευθεία κατά πολλούς αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την  κατεύθυνση που έχει πάρει η ΝΔ με την αξιοποίηση στελεχών του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ποταμοποίηση που παρατήρησε να συντελείται στο κόμμα και στην κυβέρνηση άλλαξε ριζικά τις εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα μιας κίνησης υψηλής πολιτικής σημασίας.

Μπροστά στον «πανικό» από τη μια πλευρά για το κύμα ακρίβειας και τα μέτρα που αρνείται να λάβει η κυβέρνηση για την ανάσχεσή της και στο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας ακόμη και στην βάση της ΝΔ για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, οποιαδήποτε κίνηση για κατάθεση πρότασης δυσπιστία στην πλειοψηφία θα εξελισσόταν σε μπούμεραγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς θα έδινε την ευκαιρία στην πλειοψηφία να  μαζέψει τα κομμάτια της και συσπειρωθεί ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά το σκόπελο των εσωκομματικών αντιφάσεων και διαφωνιών.

Η κυβερνητική πλευρά ωστόσο πόνταρε όλα της λεφτά στο επικοινωνιακό σκέλος στην πρόταση μομφής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ερώτηση πάσα επιχείρησε να σηκώσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα με τον κ. Οικονόμου να απαντά ότι θα ήταν καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής για το θέμα της ΔΕΗ, για να πετάξει πίσω το γάντι που δεν έριξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση προκαλώντας τον κ. Τσίπρα σε μια συζήτηση για τα πεπραγμένα στη ΔΕΗ από τις δυο κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επερώτησης 56 βουλευτών από τον Ιούλιο για την ακρίβεια, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον τόνο για την επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου  στην πρόταση μομφής.

«Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στη πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη – Σαμαρά, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος κλείνοντας εμφατικά το θέμα.

Συσπείρωση  

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ήταν σαφής απέναντι στη ΝΔ, αλλά και επικοινωνιακά επιχείρησε να εκθέσει τους υπουργούς που απαντούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ από τα υπουργικά.

Μπροστά στην εικόνα των Γεωργιάδη, Σκρέκα και Σταϊκούρα να υπεραμύνονται ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τη δική του επιχειρηματολογία και για το δικό του χαρτοφυλάκιο ο καθένας την πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια εικόνα συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Όλοι πλην Σταϊκούρα άσκησαν προσωπικές επιθέσεις στον κ. Τσίπρα με μπροστάρη τον υπουργό ανάπτυξης, ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αντιπαρατεθεί μόνο με τις πιο ψύχραιμες φωνές και όχι με τον Άδωνη Γεωργιάδη με την «τσιριχτή φωνή και τις ύβρεις».
Το fire selling για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, η επιθετική εκχώρηση όπως θα μπορούσε να είναι μια πιο ελεύθερη μετάφραση της ορολογίας την οποία δανείστηκε ο κ. Τσίπρας από τον πρώην υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και μάλιστα επιλέγοντας να του απευθυνθεί και προσωπικά από το βήμα, ήταν σαφής ένδειξη ότι οι δυο πλέον έχουν βρει ένα modus operandi το οποίο εκπέμπει εικόνα συνεργασίας και συμπόρευσης.

Ερωτήματα

Η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν έκδηλη και για το κύμα ακρίβειας με την αντιπολίτευση να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για αδράνεια και ανεπάρκεια των ήδη εξαγγελμένων μέτρων «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως τα χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Σταϊκούρα να απαντήσει γιατί δεν αυξάνουν όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο της ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή στο 12%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ για να τονωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών μπροστά στις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά προϊόντα.
Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα να επιμένει να θέτει και το ερώτημα για το ποιο είναι το συνολικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την ακρίβεια.

Εξεταστική για το «έγκλημα»

Από τα λεγόμενα πάντως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ για την ΑΜΚ στη ΔΕΗ και το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τη μετοχή της εταιρείας για εννιά ημέρες από τους μεγάλους παίχτες του Χρηματιστηρίου εν αγνοία των εξελίξεων για τους μικρομετόχους οι οποίοι μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ πίστεψαν ότι η μετοχή της εταιρείας θα ανέβαινε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν οι συσχετισμοί το ευνοήσουν δεν αποκλείεται το θέμα να τύχει και κοινοβουλευτικής διερεύνησης μετά τις εκλογές.

Πάντως οι προειδοποιητικές βολές του κ. Τσίπρα έφτασαν πολύ ψηλά. Μίλησε ευθέως για έγκλημα και από το βήμα της Βουλής για να προσθέσει ότι «αν είναι έγκλημα εκ προμελέτης, θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Ωστόσο όπως έσπευσε να προειδοποιήσει «σε ό,τι μας αφορά, αυτή η ιστορία δεν θα περάσει ούτε θα λήξει με μία απόφαση που ούτε καν θα υπογράψουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη, golden boys σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο»...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.