13.9.21

ΔΕΘ: Οσα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

 
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ, στην αίθουσα του Βελλιδείου κυριαρχούσε ένα ερώτημα και ένα σύνθημα- σχόλιο για το πακέτο μέτρων: Τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ρωτούσαν πότε θα γίνουν... εκλογές και άπαντες σχολίαζαν “Κυριάκο δώστα όλα”.

Στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο πρωθυπουργός διέψευσε πάντως για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αναγνωρίζοντας πάντως ότι από την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της συνταγματικής της θητείας θα γίνεται συζήτηση για κάλπες. Και αρνήθηκε τον όρο “παροχές” κάνοντας λόγο για λελογισμένη πολιτική που λαμβάνει υπόψη της τα δημοσιονομικά δεδομένα, αν και μίλησε για γενναία μέτρα, ιδίως για τη ΔΕΗ, και τονίζοντας ότι χάρη στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη υπάρχουν τα περιθώρια.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί όμως να διέψευσε τις πρόωρες εκλογές, αλλά: Προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφέστατα σε ερώτηση του News24/7 νέα θετικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2022. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για τη ΔΕΗ να επεκταθούν και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Παρέπεμψε σε αλλαγές για ένα πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Και έθεσε ήδη την ατζέντα και τα διλήμματα των επόμενων εκλογών, ξεκινώντας ταυτόχρονα την πολιτική επαναπροσέγγισης ακροατηρίων, που θα είναι κρίσιμα για το αποτέλεσμα.

Στόχος του κ.Μητσοτάκη ήταν εξάλλου η πολιτική επανεκκίνηση για την κυβέρνηση, μετά τις πυρκαγιές και το “φιάσκο” του ανασχηματισμού και καθώς, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, υπάρχει πλέον “λογική δυσαρέσκεια”, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός θέλησε λοιπόν καταρχάς να “θεραπεύσει” τη σχέση της κυβέρνησης με τους νέους ψηφοφόρους, μεταξύ των οποίων η εικόνα της ΝΔ είναι αρνητική, με ένα σχέδιο επτά μέτρων, όπως επιδότηση της εργασίας, μηδενισμό του τέλους κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν data.

Απευθύνθηκε στην περίφημη “μεσαία τάξη” προβάλλοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε και προχωρά η κυβέρνηση και υπενθυμίζοντας τις πολιτικές που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά απευθύνθηκε και στους κεντρώους ψηφοφόρους, που στο Μαξίμου θεωρούν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του 2019, αρνούμενος πως έκανε “δεξιά στροφή” στον ανασχηματισμό με την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο Υγείας και διαμηνύοντας ότι το άνοιγμα στο κεντρώο χώρο παραμένει αδιαπραγμάτευτη επιλογή για εκείνον.

Παρά τα στοχευμένα “δωράκια” πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι “μεταρρυθμίσεις” όπως το άνοιγμα της πόρτας του ΕΣΥ για συνεργασία με ιδιώτες θα συνεχιστούν (κεντρική πολιτική επιλογή την οποία έχει κληθεί να εφαρμόσει ο κ.Πλεύρης) και δεν απάντησε σε ερωτήματα για πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και πιο ουσιαστική αύξηση του βασικού μισθού. Επέμεινε επίσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία (η οποια πάντως θα καθυστερήσει) αλλά και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο ένας νέος να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ πάρα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που δεν θα του προσφέρει όπως υποστήριξε κατ ανάγκην τις ίδιες προοπτικές για δουλειά, ενώ υπερασπίστηκε εκ νέου την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το επιχείρημα ότι οι νέοι δεν θα πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων τους.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο στις επόμενες εκλογές, ακόμη και στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, την αυτοδυναμία. Ουσιαστικά “έκαψε” και τα σενάρια συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, αλλά κυρίως ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κυβέρνηση με απλή αναλογική είναι με τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου κόμματος, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά.

Κατόπιν όλων αυτών, ήδη στην πολιτική και δημοσιογραφική “πιάτσα” αναζητούν πιθανές ημερομηνίες για εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, αφού οι κάλπες λόγω απλής αναλογικής θα είναι διπλές.

Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου και τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια στην ΕΕ για το σύμφωνο σταθερότητας, που αποτελεί βραχνά για τα περισσότερα κράτη- μέλη και δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο, όπως επετεύχθη το Ταμείο Ανάκαμψης παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, να υπάρξει ένα νέο deal στην ΕΕ, το οποίο δε θα αμφισβητεί την πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα αφήνει περισσότερο χώρο στα κράτη μέλη…

Bίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: