7.9.21

Ο επόμενος θα είναι τραπεζίτης;...



H πολιτική (όπως η φύση) απεχθάνεται το κενό. Όταν κάποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (ειδικά όταν έχει δώσει γην και ύδωρ με αντάλλαγμα την εξουσία), μετράει ανάποδα τις ημέρες της παραμονής του σε αυτήν.

Εδώ και πολύ καιρό... ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαρκώς περνά κάτω από τον πήχη, αποδεικνύοντας ότι έχει λίγες ικανότητες. Στις φωτιές απώλεσε την ικανότητα του διαχειριστή. Με τον ανασχηματισμό και τις αρνήσεις που δέχτηκε (όχι μόνο από τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και από δικούς του, όπως η Διαμαντοπούλου και ο Φλωρίδης, ή ακόμη και από υπουργούς που αρνήθηκαν να μετακινηθούν, όπως ο Δένδιας και η Κεραμέως), επλήγη το προσωπικό του κύρος ως πρωθυπουργού της χώρας.

Οι «ιδιοκτήτες» της χώρας έχουν διαμορφώσει ένα σχέδιο και χρειάζονται πολιτικό πρόσωπο και πολιτική πλειοψηφία για να το υλοποιήσει. Το σχέδιο βασίζεται: α) στον διαμοιρασμό των πόρων του ταμείου ανάπτυξης στις μεγάλες επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό όλων των άλλων από τη χρηματοδότηση, β) στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προνομιακή ενίσχυση των μεγάλων σε κάθε κλάδο - δεν είναι ένα φιλολαϊκό σχέδιο, αλλά αυτό είναι. Επομένως, όποιος πολιτικός το υλοποιήσει, θα έχει πολιτικό κόστος.

Από το 2017 ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε εγγυήσεις και υποσχέσεις. Και κατέστη ο εκλεκτός της διαπλοκής, της οποίας τις αντιπαραθέσεις και τα μαχαιρώματα είδαμε να καταγράφονται ακόμα και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στον ανασχηματισμό. Είναι, μάλιστα, επιλογή μακράς πνοής της εγχώριας διαπλοκής, καθώς η Γερμανία έχει κενό εξουσίας και τα ταξίδια στις ΗΠΑ δεν έχουν φέρει ακόμη την πολυπόθητη πρόσκληση από τον Μπάιντεν.

Όμως η αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη να μοιράσει δυο λογιών άχυρα και να επιδείξει τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση είναι πλέον πανθομολογούμενη. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί μόνος του. Και μέσα στη Ν.Δ. έμεινε μόνος (έστω και αν είναι ο ισχυρότερος παράγοντας). Αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο της διαπλοκής για την οικονομία, θα βάλουν άλλον στη θέση του. Χωρίς εκλογές, από την ίδια Βουλή (χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε με όσα έγιναν στον ανασχηματισμό). Το έκαναν και το 2010 με τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν δεν μπορούσε να υλοποιήσει το Μνημόνιο και να φέρει το PSI. Απλώς πρέπει να συμφωνηθεί το πρόσωπο του τραπεζίτη του 2021.

 
Κώστας Πουλακίδας

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: