Υπό την… σκιά της πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, δεδομένου ότι ο διάδρομος της Βουλής βούιζε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν τέτοιες εισηγήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει… πληθώρα Υπουργών (πρώτης γραμμής μάλιστα) προκειμένου να... υπεραμυνθεί της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ στα έδρανα βρισκόταν και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Προφανώς η παρουσία συνδεόταν άμεσα με την κυοφορούμενη τότε πρόταση μομφής, την οποία τελικά ο Τσίπρας φαίνεται πως κρατάει… κάβα. Αυτή τη φορά αρκέστηκε σε προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει, δηλαδή, στα σχέδιά της, διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.
Την ίδια ώρα, Υπουργοί όπως ο Ά. Γεωργιάδης, ο Χ. Σταϊκούρας, ο Σπ. Λιβανός αλλά και ο Χ. Δήμας ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής, επιχειρώντας να αποδομήσουν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά καταδείξουν ότι η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δοθεί για την ανάπτυξη της ΔΕΗ κι όχι για το χρέος, όπως ήταν παλαιότερα (ελέω Μνημονίου) η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα.
Στο μεταξύ, ο συνήθης ύποπτος Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να κάνει… αισθητή την παρουσία ξεπερνώντας τα κοινοβουλευτικά όρια όταν καταφέρθηκε με μάλλον απρεπής χαρακτηρισμούς στον Αλ. Τσίπρα. Τον χαρακτήρισε «αγράμματο», τον «μεγαλύτερο φορομπήχτη της ελληνικής ιστορίας» προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ νωρίτερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει ότι ο κ. Γεωργιάδης του επιτέθηκε τσιρίζοντας.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου… επιφυλάχθηκε για το μέλλον, δίχως να απωλέσει ένα κοινοβουλευτικό όπλο. Εντούτοις ο κ. Τσίπρας φρόντισε να δείξει τις διαθέσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η ιστορία δε θα περάσει έτσι « δεδομένου ότι η κυβέρνηση με την κίνηση ξεπουλήματος της ΔΕΗ υποθηκεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ευνοήσει φίλους, ολιγάρχες ή νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές. Ουσιαστικά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει την εκχώρηση της ΔΕΗ με “ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο” προχωρώντας μία διαδικασία απαξίωσης του ρόλου του δημοσίου στην πιο κρίσιμη επιχείρηση με τρόπο πρωτοφανή ακόμη και για επιχειρηματικά δεδομένα. «Για να μιλήσω λαϊκά όπως ο ελληνικός λαός στα καφενεία, που λέει σοφίες είμαστε και κερατάδες και δαρμένοι», σημείωσε.
Αντίθετα η γραμμή της ΝΔ είναι σαφής και την αποτύπωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Επί ημερών σας, δημιουργήσατε το Υπερταμείο. Επί ημερών σας έφυγε από το δημόσιο το 34% και πήγε στο Υπερταμείο, μαζί με το 17% που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, από πριν. Μην μας λέτε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Καταθέτω στα πρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, που μεταξύ των άλλων είναι και η ΔΕΗ».
Σε ότι αφορά, τέλος, την ακρίβεια πεποίθηση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς είναι ότι θα είναι παροδική και θα υπάρξει αποπληθωρισμός μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022…
Αλέξανδρος Διαμάντης
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου