Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) εκφράζει την ανησυχία του για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας και θυμίζει την αγόρευσή του σε ποινικό δικαστήριο το 2009, όταν είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Κωνσταντίνου Πλεύρη για το διαβόητο αντισημιτικό βιβλίο του «Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια».
Η... επίμαχη φράση έχει ως εξής: «Και θα σας πω για θέματα που σας έχουν προβληματίσει. Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Αουσβιτς. Που λέει ότι “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον”;». Προκειμένου να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για την ορθή απόδοση της φράσης, η «Εφ.Συν.» θα αναρτήσει το σχετικό ηχητικό, όπως και ορισμένα άλλα αποσπάσματα από την ίδια αγόρευση στο Εφετείο της Αθήνας (27.3.2009).
Συγγνώμη εάν...
To ΚΙΣΕ ζητά από τον κ. Πλεύρη «την έκφραση συγγνώμης προς τον εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού».
Οπως αναμενόταν, ο κ. Πλεύρης έσπευσε χτες να ζητήσει συγγνώμη, αρνούμενος πάντως ότι διέπραξε όσα του καταλογίζονται: «Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει με πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως, κατανοητές. Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζήτω συγγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα».
Την κίνηση αυτή είχε προβλέψει από χτες η «Εφ.Συν.», εφόσον ο κ. Πλεύρης έκανε ό,τι είχαν κάνει και οι άλλοι δυο ομοϊδεάτες του όψιμοι νεοδημοκράτες που προέρχονται από το ανοιχτά αντισημιτικό ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μόλις υπουργοποιήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε το παν για να σβηστούν από τη μνήμη μας οι δεκάδες τηλεοπτικές του εκπομπές, στις οποίες πρόβαλλε το βιβλίο του Κ. Πλεύρη, ενώ έκανε ότι ξέχασε πως ο ίδιος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των εκπροσώπων του ελληνικού εβραϊσμού στη μήνυση του Πλεύρη. Οσο για τον κ. Βορίδη, αυτός, όταν τέθηκε θέμα στον Τύπο του Ισραήλ για το αντισημιτικό του παρελθόν, προσπάθησε να μας πείσει ότι ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης και ότι απλώς υπήρξε «συναγωνιστής» με αντισημίτες στα πολιτικά σχήματα της Ακροδεξιάς, με τα οποία πολιτεύθηκε.
Τώρα ο Θ. Πλεύρης προσποιείται ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και ότι απλώς «αμάρτησε» για τον πατέρα του. Δυστυχώς γι’ αυτόν, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί με πολλές αφορμές για τις ακραίες αντισημιτικές, αντιπροσφυγικές και ρατσιστικές του απόψεις.
Ειδικά για την υπεράσπιση του αντισημιτικού φιλοναζιστικού μανιφέστου του Κ. Πλεύρη, θυμίζουμε ότι, στην πρώτη δίκη (11.9.2007), ο Θ. Πλεύρης είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει ως ρατσιστές τους Εβραίους, επειδή έχουν μεταξύ των ιερών τους βιβλίων το «Ταλμούδ». Κατά την εξέταση της εκπροσώπου της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, κ. Αννας Στάη, ο Θ. Πλεύρης δεν είχε διστάσει να πει ότι «αυτή τη στιγμή εμείς κάνουμε μάχη κατά του ρατσισμού μέσα από αυτό το βιβλίο». Η δήλωση έγινε δεκτή με θυμηδία από το ακροατήριο, και η μάρτυρας τον ρώτησε έκπληκτη: «Εσείς;» Κι εκείνος απτόητος: «Ο κατηγορούμενος. Οταν κάνει μάχη εναντίον του ρατσισμού, δεν μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις της ρατσιστικής βίας».
Στο Εφετείο ο από χτες υπουργός Υγείας ήταν πιο αναλυτικός. Για να πείσει ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η άποψη πως πρέπει να εξοντωθούν οι Εβραίοι, γενίκευσε το ζήτημα: «Θα μπορούσατε να δικάσετε εδώ έναν άνθρωπο που θα έλεγε ότι θέλω να εξοντωθούν οι Τούρκοι; Θα μπορούσατε να δικάσετε εδώ έναν άνθρωπο που θα σας έλεγε ότι δεν αντέχω να έχω Αλβανούς στην Ελλάδα, δεν θέλω κανέναν Αλβανό στην Ελλάδα; Ειπώθηκε ότι λέει πως θέλει απαλλαγή της Ευρώπης από τους Εβραίους. Θα μπορούσατε να δικάσετε κάποιον που θα έλεγε ότι δεν θέλω να υπάρχει κανένας ξένος στην Ελλάδα; Καμιά άλλη οντότητα; Ή κάποιον χριστιανό που θα έλεγε δεν θέλω να υπάρχει κανένας αλλόθρησκος στην Ελλάδα;».
Δεν... γνώριζε
Μάλιστα ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται ο αντιρατσιστικός νόμος («κατά την προσωπική μου θέση, δεν χρειάζεται τέτοιο νόμο η Ελλάδα»), ενώ επέμεινε ότι δεν γνώριζε ο ίδιος και ο πατέρας του την ύπαρξη του ν. 927/79 που ίσχυε τότε. Μόνο που ο νόμος αυτός περιλαμβάνεται αυτούσιος στο επίμαχο βιβλίο (σ. 1294-5)!
Η κατάληξη της αγόρευσής του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις απόψεις του απέναντι στους Εβραίους και το Ισραήλ: «Πρέπει να καταλάβετε κάποια στιγμή, ότι μάλλον, βάσει αυτού του νόμου, θα ’πρεπε να καταδικαστούν αυτοί που είναι ηγέτες σήμερα στο Ισραήλ».
Το ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά δεν αφορά βέβαια τον κ. Πλεύρη. Αυτός έχει τις γνωστές πολιτικές απόψεις και τις εκφράζει στον ΛΑΟΣ και στη Ν.Δ. Εκείνος που πρέπει να απολογηθεί είναι αυτός που τον διόρισε στο νευραλγικό υπουργείο, την ίδια ώρα που διακηρύσσει την αντίθεσή του στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ. Με τον Πλεύρη τρίτωσε το κακό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου