5.9.21

Οι ανατολικές ΗΠΑ μετρούν πληγές...



...έργα για την κλιματική αλλαγή προωθεί ο Μπάιντεν...
Οι ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να καταμετρήσουν τις πληγές του τυφώνα Άιντα, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Στη Λουιζιάνα, οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 16, χιλιάδες... νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Μπεν Έντουαρντς, οφείλονται σε αναθυμιάσεις από τις γεννήτριες που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι αυτοί για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας. Περισσότερα από 718.500 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κυβερνήτης εκτίμησε ότι ο αριθμός των θανάτων πιθανότατα θα αυξηθεί.

Οι 16 αυτοί νεκροί έρχονται να προστεθούν στους ακόμη 50 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας από το Κονέκτικατ μέχρι το Μισισίπι, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα στις βορειοανατολικές Πολιτείες.

 Στη Λουιζιάνα, έξι θάνατοι αφορούν ενοίκους οίκου ευγηρίας της Πολιτείας που, μαζί με τους ενοίκους άλλων γηροκομείων είχαν μεταφερθεί σε μια αποθήκη στη διάρκεια του τυφώνα. Η Πολιτεία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί, καθώς και για τον λόγο που ελήφθη αυτή η απόφαση. Ήδη δόθηκε εντολή να κλείσουν επτά οίκοι ευγηρίας, καθώς η φυσική καταστροφή έφερε στο φως πολλές παρατυπίες και ελλείψεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ο Μπάιντεν σε Ν. Υόρκη και Νιου Τζέρσι

 Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν την Τρίτη θα επισκεφθεί τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι την Τρίτη, μετά το ταξίδι του στη Λουιζιάνα την Παρασκευή που πέρασε. 

Η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη και στις δύο αυτές πολιτείες, κυρίως στα περίχωρα των δύο μεγάλων πόλεων, αλλά και στο εμπορικό και οικονομικό κέντρο τους.

Στο τεράστιο δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης σταθμοί πλημμύρισαν εντελώς, με χείμαρρους νερού να κατακλύζουν τις σκάλες προς τις αποβάθρες. Με το νερό να έχει πλυμμηρίσει τις υπόγειες στοές του μετρό της Νέας Υόρκης από την Τετάρτη, αμφίβολο παραμένει αν θα καταστεί δυνατό να λειτουργήσει την Τρίτη. Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό, δεσμεύθηκε να έχει αποκαταστήσει κάποιες από τις γραμμές τη Δευτέρα, ημέρα αργίας, ώστε την Τρίτη να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των επιβατών σε κάποιο βαθμό.

Μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Από τη Λουιζιάνα την Παρασκευή, και τη μικρή πόλη Λαπλάς που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε τους δρόμους, τους αυτοκινητόδρομους, τις γέφυρες, τα πάντα όπως ήταν πριν. Πρέπει να τα φτιάξουμε καλύτερα», παραπέμπτοντας στο τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών στις ΗΠΑ, ύψους σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων, μέρος των οποίων έχει στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το «πακέτο» αυτό θα εξεταστεί από το Κογκρέσο πιθανότατα το φθινόπωρο.

Οι καταιγίδες και οι κυκλώνες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ, το οποίο όμως έχει επιδεινωθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η υπερθέρμανση της επιφάνειας των ωκεανών έχει καταστήσει τις καταιγίδες πιο ισχυρές, κυρίως στις παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, προκαλώντας την ανησυχία των επιστημόνων.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, επισήμανε ότι η Άιντα «πρέπει να μας ξυπνήσει. Είναι μια νέα πρόκληση (…) έχει παρέλθει η εποχή που συνδέαμε τις πλημμύρες με τις παράκτιες περιοχές». Και επισήμανε ότι ο ίδιος στη θητεία ξεκίνησε πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές ύψους 20 δισ. δολαρίων, καθώς το μετρό, οι δρόμοι, οι γέφυρες και πολλές κατοικίες της Νέας Υόρκης βρίσκονται σε κακή κατάσταση.


Η αστυνομία της Νέας Υόρκης καταμέτρησε 13 νεκρούς στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Κουίνς, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν στις υπόγειες κατοικίες τους, διαμερίσματα που βρίσκονται μερικά σκαλοπάτια κάτω από το ύψος του πεζοδρομίου, στη βάση πολυκατοικιών. Και από το σύνολο των 47 νεκρών της αμερικανικανικής μεγαλούπολης, οι περισσότερο έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους, κοντά σε αυτό ή μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Η Νέα Υόρκη έχει υποδομές που χρονολογούνται ακόμη και στις αρχές ή τα μέσα του 20ού αιώνα και σύμφωνα με τον Τζόναθαν Μπόουλς, διευθυντή του think tank «Center for an Urban Future», δεδομένου αυτού του γεγονότος «δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε. Η πόλη μοιάζει να καταρρέει με κάθε μεγάλη καταιγίδα».

Στο τεράστιο δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέλυσε την Τετάρτη το βράδυ και λειτουργούσε με προβλήματα μέχρι και χθες, σταθμοί πλημμύρισαν εντελώς, με χείμαρρους νερού να κατακλύζουν τις σκάλες προς τις αποβάθρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: