Τα τελευταία 24ωρα έχουν πάρει “φωτιά” οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας. Η φημολογούμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την προμήθεια 3+1 φρεγατών FDI Belharra καθώς και 3 κορβέτων Gowind κρύβει έντονο παρασκήνιο και... καραμπόλες.
Η λακωνική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ας κάνουμε λίγη υπομονή», έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά σχετικά με τις φήμες για επικείμενη συμφωνία.
Ο Μενέντεζ και τα Ticonderoga
Θα έλεγε κανείς ότι η υπόθεση για τις φρεγάτες είχε κλειδώσει οριστικά πριν από δυο εβδομάδες κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ στην Αθήνα. Ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση Μητσοτακη – Μενεντεζ, ο Πρωθυπουργός του έθεσε ευθέως θέμα προμήθειας των θηριωδών καταδρομικών Ticonderoga, με τον Αμερικανό Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας να απαντά πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες υπέρ της αμερικανικής πρότασης μέχρι και την περασμένη Τετάρτη.
Τότε, που σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr εστάλη από την ελληνική πλευρά στην αμερικανική Πρεσβεία επιστολή με την οποία της ζητούσαν να γνωστοποιηθεί η διαθεσιμότητα απόκτησης τουλάχιστον 2 καταδρομικών Ticonderoga, αλλά και οι διαθέσιμες επιλογές από τις υπό απόσυρση LCS δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμα για ενδιάμεση λύση τα Arleigh Burke.
Η Ρουμανία και η AUKUS
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από την Ρουμανία η ακύρωση της συμφωνίας με την Naval για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων κορβετών Gowind. Ήταν το δεύτερο μεγάλο στραπάτσο της γαλλικής εταιρείας μετά το ναυάγιο ναυπήγησης των υποβρυχίων της Αυστραλίας, με την συμφωνία AUKUS.
Πλέον, η γαλλική εταιρεία βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Η απώλεια και του ελληνικού συμβολαίου δεν θα έβαζε απλά ταφόπλακα στο πρόγραμμα Belharra αλλά ενδεχομένως να έβαζε λουκέτο στην μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.
Η πρόταση για τις φρεγάτες
Για τους γνωστές ίσως και να ήταν αναμενόμενο ότι η Γαλλία θα έπαιζε τα ρέστα της με το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπερ κι εγένετο. Την Παρασκευή το βράδυ ο Γάλλος Πρέσβης με τον ακόλουθο άμυνας και τον εκπρόσωπο της Naval κοινοποίησαν στην ελληνική πλευρά την αναβαθμισμένη πρόταση που πάει να φέρει τα πάνω κάτω. Βεβαίως θα πρέπει να ξεχάσουμε το νούμερο των 5 δισ. που είχε βάλει οροφή η ελληνική κυβέρνηση αφού οι πληροφορίες το ανεβάζουν στα 6 δισ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αμερικανική πλευρά όχι μόνο δεν έχει συναινέσει στην συμφωνία (όπως φημολογείται) αλλά φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις.
Μέχρι και πριν από λίγη ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη στην Πρεσβεία για την αποτίμηση της κατάστασης και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις.
Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι εάν τελικά Ελλάδα – Γαλλία υπογράψουν την συμφωνία για 3 Belharra +3 Gowind μαζί με τα 6 νέα Rafale, κατά ποσό θα επηρεάσει την επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) και κατά ποσό θα επηρεάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου Μενεντεζ – Ρουμπιο εν συνεχεία.
Επιπλέον, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις φρεγάτες, όπως πόσες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, πόσες κορβέτες, τι αντισταθμιστικά θα υπάρχουν για την εγχώρια βιομηχανία κτλ...
Χρήστος Μαζανίτης
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.