4.9.21

Σαν σήμερα σε ένα γκαράζ...


...«γεννήθηκε» η Google...

Ήταν 4 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν η Google εισέβαλε στη ζωή μας. Αποτελεί σήμερα το βασικό στήριγμα της σύγχρονης εργασίας, της διασκέδασης, των γνωριμιών, των αγορών, της επιχειρηματολογίας, των ταξιδιών και της συγγραφής ιστορικών βιβλίων.

Το όνομα της είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες λέξεις της αγγλικής γλώσσας (αλλά και την ελληνικής πλέον: Το... γκούγκλαρες;…). Είναι μία από τις πιο κραταιές εταιρείες στον κόσμο. Κι όμως η ζωή της ανέρχεται σε λίγες μόνο δεκαετίες. Η Google έχει αποκτήσει τόσο σημαντικό ρόλο στις ζωές μας ώστε συχνά διερωτόμαστε, τι κάναμε πριν από την ύπαρξη της;

Στα τέλη του 20ου αιώνα κατέστη σαφές πως το Internet μελλοντικά θα περιλαμβάνεται το σύνολο της γνώσης που συνέλεξε όλη η ανθρώπινη φυλή στην ιστορία της. Δύο φοιτητές συνειδητοποίησαν, πως αυτή η κολοσσιαία συλλογή πληροφοριών ήταν άχρηστη δίχως κάποιο μηχανισμό ελέγχου δίχως τη δυνατότητα αναζήτησης.



Το 1995 ο Λάρι Πέιτζ συμμετείχε σε μία ημέρα ελεύθερης εισόδου στο Στάνφορντ, όπου τον ξενάγησε ένας φοιτητής πληροφορικής, που είχε μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σοβιετική Ένωση όταν ήταν παιδί. Το όνομά του ήταν ο Σεργκέι Μπριν. Έγιναν στενοί φίλοι και σύντομα είχαν γεμίσει τα δωμάτιά τους με φτηνούς και -συχνά – διαλυμένους υπολογιστές και τελικά δημιούργησαν μία μηχανή αναζήτησης πολύ ανώτερη από τις υπάρχουσες της εποχής, η οποία χρησιμοποιούσε συνδέσμους μέσα στις ιστοσελίδες για να αξιολογήσει τη βαρύτητα άλλων ιστοσελίδων μέσα στον παγκόσμιο ιστό: ο φημισμένος τους αλγόριθμος PageRank.

Κάτι σαν τον Γουτεμβέργιο…

Το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης ήταν Backrub. Σταμάτησαν προσωρινά τις σπουδές τους για να ιδρύσουν μία εταιρεία με άξονα τη μηχανή αναζήτησης. Στα τέλη του καλοκαιριού του 1998 τράβηξαν την προσοχή της Silicon Valley και έλαβαν την πρώτη τους σημαντική επένδυση, μία επιταγή 100.000 δολαρίων, που τους επέτρεψε να μετακομίσουν στο πρώτο του Γραφείο, ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία απέκτησε νέο όνομα Google από τον αναγραμματισμό της λέξης Googol:

Το όνομα ενός τεράστιου αριθμού που αποτελείται από το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Η σελίδα αναζήτησης παρέμεινε χαρακτηριστικά απλή κυρίως επειδή δεν είχαν χρήματα να προσλάβουν κάποιο σχεδιαστή λογισμικού και εν μέρει για να αυξηθεί η ταχύτητα της μηχανής αναζήτησης. Ο αντίκτυπος της στον πολιτισμό μας και στην πρόσβαση του κοινού στην πληροφορία (αλλά και στην παραπληροφόρηση) είναι ανάλογος της τυπογραφικής πρέσας του Γουτεμβέργιου. Και να φανταστείτε, πως η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω γκουγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στο γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: