Οι εργαζόμενοι της efood και των άλλων εταιρειών διανομής που εργάζονται στο γκρίζο πεδίο του καπιταλισμού της πλατφόρμας έχουν κάνει έναν υποδειγματικό αγώνα που αποκάλυψε και φρέναρε μέχρι στιγμής τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών για να επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις τους, εξαφανίζοντας όχι απλά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, αλλά και... την ίδια την έννοια της εργασίας, την ίδια την ιδιότητα του εργαζομένου.
Η «Εφ.Συν.» είχε εγκαίρως αναδείξει την τεράστια ανατροπή που επιχειρείται και στη χώρα μας σε βάρος των εργαζομένων μέσω της εισαγωγής του μοντέλου της ψηφιακής πλατφόρμας από πολυεθνικούς και εγχώριους ομίλους.
Τον Νοέμβριο του 2020 (28/11) η έρευνα για τη σχετικά «φρέσκια» στη χώρα μας Wolt, που επεκτάθηκε ραγδαία στη διάρκεια της πανδημίας, αποκάλυψε ότι συστατικό στοιχείο αυτής της επέκτασης ήταν το καθεστώς της ψευδο-αυτοαπασχόλησης, που βαφτίζει τους εργαζομένους «συνεργάτες», γλιτώνοντας μισθολογικά και ασφαλιστικά κόστη, στοιχειώδεις παροχές προς αυτούς, αλλά ακόμη και υποχρεώσεις αποζημίωσης των οδηγών-διανομέων σε περίπτωση ατυχήματος στην άσφαλτο.
Οι εγχώριες και πολυεθνικές ψηφιακές πλατφόρμες, αξιοποιώντας στο έπακρο την «ευκαιρία» της πανδημίας και δίνοντας μια μακάβρια επιβεβαίωση στο ρητό «ο θάνατός σου, η ζωή μου», επιχείρησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στη νομοθετικά αρρύθμιστη νέου τύπου οικονομία και απασχόληση.
Ωστόσο, το νομοθετικό κενό το κάλυπταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωδικαστηρίου, που αποφαίνονταν κατά κανόνα ότι οι «συνεργάτες» στις πλατφόρμες είναι κανονικοί εργαζόμενοι, πρέπει να ασφαλίζονται, να αμείβονται με μισθό και όχι «αποδείξεις παροχής» ή «τίτλους κτήσης» και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας τους.
Ακόμη και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ μέχρι και πέρσι αυτό απαντούσαν κατηγορηματικά. Αυτή την έστω μεσοβέζικη απάντηση ήρθε να ανατρέψει ο εργασιακός νόμος Χατζηδάκη, με μια διάταξη για τις ψηφιακές πλατφόρμες που καθιστά τον κανόνα εξαίρεση και την εξαίρεση κανόνα, δίνοντας στις επιχειρήσεις την ευχέρεια να επιβάλουν στους εργαζόμενους διανομείς το καθεστώς της ψευδο-αυτοαπασχόλησης. Αυτό που επιχείρησε να επιβάλει η efood σε 110 διανομείς που βάφτισε «freelancers».
Είναι προφανές πλέον ότι αυτή η διάταξη, χάρη στην οποία οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες γλίτωσαν ελέγχους, πρόστιμα και κόστη προς εργαζομένους, Ταμεία και Δημόσιο, είχε συγκεκριμένους υποβολείς. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολλαπλά εκτεθειμένη και οφείλει απαντήσεις...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου