3.9.21

Ανησυχία για το νέο στέλεχος Μ...


...που εντοπίστηκε και στη χώρα μας...
Καμπανάκι από τους ειδικούς για την νέα παραλλαγή του Sars-Cov2, με την ονομασία Μ (Μι), τα πρώτα κρούσματα της οποίας στη χώρα μας ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και ανέρχονται σε τουλάχιστον έξι.

Στη... χθεσινή ανακοίνωση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού Sars-Cov2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 959 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο από 7 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου 2021, γίνεται αναφορά σε τέσσερα κρούσματα του στελέχους Mu.

O επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μίλησε χθες για σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου επιστρέφουν αρκετοί από διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα.


Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

Απηύθυνε δε έκκληση για άλλη μια φορά να επισπεύσουν τα ραντεβού εμβολιασμού όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ευχαρίστησε τους νέους που εμβολιάστηκαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, συμβάλλοντας στη δημιουργία του τείχους ανοσίας. «Το τείχος ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο καθηγητής.


Για τη νέα μετάλλαξη Μ αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως δήλωσε τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. «Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », πρόσθεσε. Μάλιστα, αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Μ, ενδέχεται να είναι ανθεκτική στις ανοσολογικές άμυνες του οργανισμού όπως η παραλλαγή «Βήτα» (νοτιοαφρικανική), αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Κομβικό ερώτημα είναι αν η «Μι» είναι ακόμα πιο μεταδοτική ή αν προκαλεί βαρύτερη νόσο από το κυρίαρχο στέλεχος «Δέλτα».

«Η επιδημιολογία της παραλλαγής “Μι” στη Νότια Αμερική, ειδικά με την παράλληλη κυκλοφορία της παραλλαγής “Δέλτα”, θα παρακολουθείται για αλλαγές», επισήμανε ο ΠΟΥ, χωρίς να χαρακτηρίσει πάντως τη “Μι” «παραλλαγή ανησυχίας» σαν τη «Δέλτα».

Σε αυτό το κλίμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε σημερινές δηλώσεις του είπε για τη μετάλλαξη Mu ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίας που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος..



Πλέον η παραλλαγή «M» που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και έχει εντοπιστεί σε 39 χώρες, είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, δήλωσε χθες Πέμπτη αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στη Μπογοτά. «Πράγματι, η M είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: