27.9.21

Ακύρωσε τον Χατζηδάκη...


Η efood ακύρωσε στην πράξη τον Νόμο Χατζηδάκη και το απόγευμα της Πέμπτης εξαναγκάστηκε σε υποχώρηση κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων διανομέων, αλλά και της τεράστιας κοινωνικής αλληλεγγύης που αγκάλιασε τον αγώνα των εργαζομένων.

Το εκβιαστικό δίλημμα της... αλλαγής της σύμβασης -και το τελεσίγραφο μετατροπής των εργαζομένων σε freelancers- προς τους 115 εργαζόμενους, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, αποσύρθηκε.

Η υποχώρηση υπαγορεύτηκε και από τις τεράστιες απώλειες και την έως και 35% μείωση των παραγγελιών τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά προφανώς και κάτω από τις πιέσεις που δέχθηκε η εταιρεία από την κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να πάρει “ανάσα”, καθώς τόσο ο Κ. Χατζηδάκης όσο και συνολικά η κυβέρνηση βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο”.

Με συμβάσεις αορίστου χρόνου

Στην ανακοίνωσή της η efood γνωστοποίησε πως μεταφέρει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. Όπως αναφέρει:

* Μεταφέρουμε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

* Διατηρούμε τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση.

* Αναδιαμορφώνουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας.

Ακούμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία

Η αλλαγή στάσης της εταιρείας αποτυπώνεται και στο κείμενο που συνοδεύει την επαναπρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των εργαζομένων.

“Ακούσαμε όλες και όλους. Τα σωματεία εργαζομένων και τα αιτήματά τους. Τον διάλογο των πολιτικών κομμάτων. Τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επικοινωνίες τους μαζί μας. Τους δημοσιογράφους. Και, κυρίως, τους εργαζομένους μας, που γνωρίζουν τον τρόπο δουλειάς μας και την καθημερινότητά μας" σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία προσθέτοντας:

"Κάναμε αυτό που έχουμε ως υποχρέωση, γιατί είμαστε μια εταιρεία ανθρωποκεντρική. Πολλές από τις κριτικές που ακούσαμε μας βοήθησαν στη λήψη των αποφάσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών μας με μεγαλύτερη επένδυση στους ανθρώπους μας. Ακόμα και στις πιο ακραίες φωνές επιχειρήσαμε να βρούμε τα σημεία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε"...

Τσίπρας: Καλώ την κυβέρνηση να υπερψηφίσει τη ρύθμιση

Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή που διασφαλίζει ότι οι διανομείς είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας, και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή, καλώντας την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει:

"Με τον εργασιακό νόμο της κυβέρνησης οι μεγάλες εταιρείες - πλατφόρμες μπορούν να μετατρέπουν σε αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή σε εργαζόμενους - σκλάβους, χωρίς ασφάλεια, χωρίς αργίες, χωρίς δώρα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς. (...) Επειδή η κυβέρνηση, μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή, ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της γι' αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει. Και να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή".

Ιδού η Ρόδος

Την Παρασκευή, μάλιστα, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με πρώτο υπογράφοντα τον Αλ. Τσίπρα, κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία που προβλέπει την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης "ως εξαρτημένης εργασίας".

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (οι ψηφιακές πλατφόρμες δηλαδή) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σε παρέμβασή της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της. Υπογράμμισε ότι «η κοινωνική κατακραυγή ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη» και πρόσθεσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάργησή του»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.