10.9.21

Με «δωράκια» για τους νέους και εμμονή στις «μεταρρυθμίσεις»...


...ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ...

Το τριήμερο της ΔΕΘ ξεκινά σήμερα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μία επανεκκίνηση για την κυβέρνηση με θετικά μέτρα, όπως αντισταθμιστικά για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και τις ανατιμήσεις, καθώς και “δωράκια”, ιδίως για τους νέους και τη μεσαία τάξη, αλλά εμμένοντας σε “μεταρρυθμίσεις” όπως το ασφαλιστικό.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο πρωθυπουργός με άρθρο του (Athens Voice) υπερασπίστηκε το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι... “φτιάχτηκε για τους νέους και το μέλλον τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη του ότι οι νέοι εργαζόμενοι οδηγούνται στη “μαύρη” απασχόληση, επειδή δεν εμπιστεύονται το ασφαλιστικό σύστημα και θεωρούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Και υποστήριξε ότι το εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα δε λειτουργεί λόγω δημογραφικού, ποντάροντας σε μία “μάχη των γενεών”, στη λογική ότι οι νέοι δεν πρέπει να χρηματοδοτούν πλέον τις συντάξεις των ηλικιωμένων.

Οι νέοι γενικότερα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού αύριο στη ΔΕΘ, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και προφανώς αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πολιτική εικόνα της στους νέους ψηφοφόρους.

Μάλιστα και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων την επομένη της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού, εξετάζονται και ειδικά μέτρα για τους εφήβους, ως κίνητρα προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, αντίστοιχα με την “κάρτα ελευθερίας” που είχε δοθεί στους νέους 18 με 25 ετών.

Ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αφορά σε δωρεάν δεδομένα για το κινητό τους στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο, αφού αναζητούνται κίνητρα που να είναι πραγματικά ελκυστικά για τους εφήβους.

Οι ενήλικοι ψηφοφόροι πάλι ανησυχούν κυρίως για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την “απορρόφηση” των κραδασμών από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πιο ευάλωτους πολίτες και μειώσεις στο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, αλλά και σε βασικά είδη όπου υπάρχει κίνδυνος μεγάλων αυξήσεων, όπως ο καφές.

Όμως και εδώ, αναμένεται να μείνει σταθερός στην ιδεολογία του, με το σκεπτικό ότι για παράδειγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλαφόν στις τιμές σε μία ελεύθερη αγορά. Αλλά αντίθετα θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Ενώ πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, δηλαδή από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα, που έχει ήδη εξαγγελθεί, αναμένεται κυρίως να εστιάσει στην έμμεση αύξηση του εισοδήματος δια των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Εξετάζονται λοιπόν τα δημοσιονομικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργησης της για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2022 και όχι το 2023, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Μέτρα που στόχο έχουν να αναθερμάνουν και τη σχέση της κυβέρνησης με τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”, στη στήριξη της οποίας είχε ποντάρει ιδιαίτερα ο κ.Μητσοτάκης για να οδηγήσει τη ΝΔ στην εκλογική νίκη του 2019...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: