Η οικονομία, η ενέργεια, η ακρίβεια, ο κατώτατος μισθός, η φορολογία, το brain dran και η είσοδος των νέων στην αγορά εεργασίας, η εισαγωγή των νέων στα πανεπιστήμια, οι εργασιακές σχέσεις, η λειτουργία του κράτους και οι εξελίξεις στο ΕΣΥ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην 85 ΔΕΘ.
Σε περίπου... ανάλογους άξονες κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας μια εβδομάδα πριν μια σειρά από 24 μέτρα οικονομικής και όχι μόνο πολιτικής.
Εμφανής είναι η διαφορετική φιλοσοφία και ο στόχος κάθε ενός. Διαφορετικά εκλογικά κοινά και βέβαια κοινωνικές αναφορές οδηγούν σε διαφορετική φιλοσοφία προγραμμάτων. Ο μεν Πρωθυπουργός εστιάζει σε μείωσεις φόρων σε επιχειρήσεις και ο μεν Αρχηγός της Αξιμωατικής Αντιπολίτευσης στοχεύει στην προώθηση μέτρων πιο αυστηρής ρύθμισης της αγοράς εργασίας και μείωσης φόρων για τα πιο ευπαθή κοινωνικά στρώματα.
Πιο συγκεκριμένα οι δυο πολιτικοί αρχηγοί πρότειναν τα παρακάτω σε σχέση με την οικονομία, μεταξύ άλλων για παιδεία, ΕΣΥ, τάξη - ασφάλεια και κράτος, δίνοντας ο καθένας το πολιτικό του στίγμα.
Αναλυτικά οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής:
Φορολογία
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
- Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
- Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
- Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021.
- Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
- Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
- Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
- Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
- Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας.
Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).
- Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προωθείται μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.
- Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
- Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Δημοσιονομικό κόστος: 68 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
- Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.
Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους και μειώνεται προοδευτικά ο συντελεστής για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.
- Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Αλεξάκη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου