7.9.21

Ούτε ένας εμβολιασμός την Κυριακή σε 32 περιοχές...


Ο στόχος και ο σκοπός είναι να αυξηθούν τα ραντεβού τα οποία κλείνονται. (...)  Έχουμε μία σαφή αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο σε σχέση με το προηγούμενο. (...) Ο στόχος είναι τώρα αυτό να αυξηθεί αρκετά».

Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφραζε τη... Δευτέρα 30 Αυγούστου την αισιοδοξία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για άνοδο των εμβολιαστικών ροών. Ωστόσο μία ματιά στα δεδομένα είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος ότι η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος δεν έχει ως υπεύθυνο τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά την ίδια την κυβέρνηση και την επικοινωνιακή της πολιτική.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί των εμβολιασμών την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Ναι μεν τις Κυριακές παραδοσιακά τα νούμερα είναι χαμηλά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προέβλεπε τόσο τραγικά στοιχεία. Συνολικά σε 32 περιοχές της χώρας δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί την Κυριακή! Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για περιοχές με μικρό πληθυσμό ή ήδη υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Συγκεκριμένα, δεν έγινε κανένας εμβολιασμός σε Ηλεία, Καβάλα, Ημαθία, Καρδίτσα, Λέσβο, Λακωνία, Δράμα, Αρκαδία, Κιλκίς, Θεσπρωτία, Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Σάμο, Φωκίδα, Κάλυμνο, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Λήμνο, Θάσο, Μήλο, Σποράδες, Ευρυτανία,  Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κύθνο και Ιθάκη.

Στην υπόλοιπη χώρα, παρότι πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν πολλοί. Η κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών στην Αχαΐα έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του mega εμβολιαστικού κέντρου Πάτρας. Η σύμβαση με την εταιρεία τελειώνει στο τέλος του μήνα και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση των πολιτών. Ενδεικτικό είναι ότι την Κυριακή σε όλη την Αχαΐα πραγματοποιήθηκαν μόλις 14 εμβολιασμοί.

Και επίσημα τρίτη δόση

Όπως ανακοινώθηκε χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση των ανοσοκατεσταλμένων. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι την προηγούμενη ημέρα θα λάβουν μήνυμα ώστε να κλείσουν ραντεβού.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι οι επόμενες ομάδες που θα ακολουθήσουν είναι αυτοί που μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών. Παράλληλα η Μ. Θεοδωρίδου έκανε έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων.

55% οι εμβολιασμένοι

Βασανιστικά αργά ανεβαίνει το τοίχος ανοσίας στη χώρα, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι στο 55%, μόλις μισή μονάδα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα το 58,5% του πληθυσμού έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα λιγοστά νέα ραντεβού θα φέρουν σε λίγο καιρό το ένα ποσοστό στα ίδια επίπεδα με το άλλο...

Αντώνης Ραυτόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: