Με το βλέμμα στη «πράσινη ανάπτυξη» και στόχο «την καθαρή ενέργεια» ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τις δράσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αρνητική συγκυρία για τη χώρα με... εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών από το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, προανήγγειλε περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς αιολικών και ηλιακών μονάδων έως το 2030 ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
Σε μήνυμά του, στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις κεφαλαιώδεις δράσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, το στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050 καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές
Τα λόγια του πρωθυπουργού γίνονται ήδη πράξη και προχθές αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια τις οποίες χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Να σημειωθεί πως κάποιες από αυτές αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις δίνει την άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, εξέφρασε σε δηλώσεις του την κάθετη αντίθεσή του στην «απαράδεκτη» και «αντίθετη» με την κρίση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού του 2020 απόφαση, η οποία «βιάζει» το μοναδικό βουνό «που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα».
Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Η ενεργειακή «αναβάθμιση» της χώρας με χαρακτηριστικά ΑΠΕ έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με το «φάντασμα» της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα να αναδύει οσμή πλιάτσικου.
Έτσι, μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα λιμάνια, τα τρένα και μέσα από μια απλή ανακοίνωση του Υπερταμείου, το πανελλήνιο έμαθε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ΔΕΗ θα μείνει χωρίς το αρχικό Δ, καθώς το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο πέφτει από το 51% στο 33% μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 750 εκατομμυρίων ευρώ
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Εξοχότητες, κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, που έχει στόχο την προώθηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 7, για την γρήγορη εξασφάλιση αξιόπιστης, βιώσιμης και σύγχρονης μορφής ενέργειας, σε προσιτή τιμή, για όλους έως το 2030.
Αυτός είναι ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μου.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Η στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει τα εξής βασικά σημεία:
Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.
Μάλιστα, βασικός μας στόχος πλέον είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Δεύτερον, στο θέμα της αναθεώρησης και του σχεδιασμού του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ο μακροπρόθεσμος προφανής στόχος είναι να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, αναμφίβολα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και ηλιακών μονάδων με φωτοβολταϊκά έως το 2030. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη με στόχο την εισαγωγή μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω της ανακαίνισής τους.
Τρίτον, στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, δεν προχωρούμε μόνον σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά με το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Τέλος, έχουμε διαφορετικές πολιτικές για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.
Για τα μεγαλύτερα νησιά εφαρμόζουμε ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για νέες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προάγουμε την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Για μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα νησιά, εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένες λύσεις για να μειώσουμε το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ή ολοκληρωμένες λύσεις με στόχο να αναπτύξουμε ενεργειακά συστήματα 100% απαλλαγμένα από τον άνθρακα.
Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που βίωσε η Ελλάδα τον φετινό Αύγουστο αποτελούν απόδειξη αυτής της πικρής αλήθειας.
Κατά τη συνάντησή μας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής EUMED, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των δασών της Μεσογείου, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένης χρήσης άνθρακα, που θα χρησιμοποιεί αποδοτικά πόρους και θα είναι κυκλική.
Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος
πηγη efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου