Σε κατάσταση απορρύθμισης λειτούργησαν σήμερα πολλά νοσοκομεία και δομές υγείας της χώρας, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί και...δεν προσκομίζει σχετικό πιστοποιητικό.
Τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων επιδόθηκαν ήδη σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να δείχνει άκαμπτη και ανυποχώρητη, παρά το γεγονός ότι η απόφασή της δημιουργεί ήδη τεράστια κενά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται έντονα από την εξάπλωση της νόσου Covid-19.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, περίπου 10.000 υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό 8-12% (ανάλογα με τα νοσοκομεία). Το ποσοστό αναστολής σε γιατρούς είναι μικρότερο και φτάνει περίπου στο 5%. Ωστόσο, –όπως επισήμανε ο κ. Γιαννάκος– αυτό αντιστοιχεί σε 800-1.000 γιατρούς, αριθμός ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς σε πολλές δομές υγείας και νοσοκομεία ορισμένοι γιατροί είναι μοναδικοί στην ειδικότητά τους και έτσι «δημιουργείται μεγάλο ζήτημα στα νοσοκομεία».
Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%. Ενδεικτικά:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους.
Περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» είναι ανεμβολίαστοι.
Ο αριθμός των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικό και άλλο προσωπικό) που θα βγουν σε αναστολή στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ανέρχεται στους 580.
Εκτός του νοσοκομείου Βόλου βρίσκονται 58 άτομα από τους 990 εργαζόμενους.
Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Χαλκίδας αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.
Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή είναι 64 άτομα και πρόκειται για νοσηλευτές, ιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς, καθαρίστριες κλπ.
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τρίμηνες προσλήψεις
Με τα σημαντικά κενά να είναι δεδομένα, η κυβέρνηση καταφεύγει –όπως είχε εξαγγείλει– στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ακόμα μια επικοινωνιακή του δήλωση από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι «Όλα είναι υπό έλεγχο», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Κινητοποιήσεις και ΣτΕ
Μπροστά στην άκαμπτη στάση της κυβέρνησης η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία». Έτσι, προκηρύσσει στάση εργασίας για την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».
Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό ότι το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.