15.8.21

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Όταν οι υπουργοί γίνονται viral...

 Υποτίθεται ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα. Υποτίθεται επίσης ότι στην εποχή των social media το όνειρο κάθε δημοσίου προσώπου είναι να γίνει viral. Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι δύο προαναφερθέντες κοινοί τόποι διαψεύδονται πανηγυρικά. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στα ΜΜΕ κι έγινε το...
θέμα χιλιάδων αναρτήσεων στα social media. Είναι όμως βέβαιο ότι αυτή η έκρηξη δημοσιότητας ούτε τον ικανοποίησε ούτε τον ωφέλησε πολιτικά. Γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκέντρωσε στο πρόσωπό τους τα βέλη της κριτικής τόσο για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και για τις δηλώσεις του, οι οποίες δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν επιτυχείς.


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της δημόσιας τάξης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπήρξε αναμφίβολα η μεγάλη είδηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του τον Ιούλιο του 2019. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε μια μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτήν την κίνηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι:

1) Επιλέγει για κάθε πόστο τον άνθρωπο με τα κατάλληλα προσόντα, χωρίς να θεωρεί απαραίτητη την ιδεολογική ταύτιση.

2) Δίνει έμφαση στον τομέα της δημόσιας τάξης. Άλλωστε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει “σημαία” της την ασφάλεια, σε αντιπαράθεση με την υποτιθέμενη “χαλαρότητα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

3) Κάνει τη στρατηγική επιλογή του ανοίγματος προς το Κέντρο, με στόχο την ηγεμονία στον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”.

Στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, εκφράζονταν με τον καλύτερο τρόπο οι έννοιες της αριστείας και του επιτελικού κράτους. Έχοντας στις πολιτικές αποσκευές του την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανιζόταν ως “ο άνθρωπος που κάνει τη δουλειά”.

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ωστόσο, ο μέχρι τώρα απολογισμός της υπουργίας Χρυσοχοΐδη δεν μοιάζει εντυπωσιακός. Ενώ η ασφάλεια προεκλογικά είχε μετατραπεί σε πολιορκητικό κριό της Νέα Δημοκρατίας για την εκπόρθηση του κάστρου της εξουσίας, μετεκλογικά έχει φτάσει στο όριο να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της. Από τη σύλληψη Ινδαρέ έως τον ξυλοδαρμό της Νέας Σμύρνης, τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας δημιούργησαν μείζονα πολιτικά ζητήματα, φέρνοντας εντέλει την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τη νεολαία.

Ακόμα χειρότερα, την ίδια στιγμή που διογκώνεται η αστυνομική αυθαιρεσία, η ΕΛΑΣ εμφανίζεται να μην επιτελεί με αποτελεσματικότητα το κατεξοχήν έργο της, δηλαδή την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Οι μαφιόζικες δολοφονίες μέρα μεσημέρι μέσα στην Αθήνα κλόνισαν αυτό που συνήθως ονομάζεται “αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”.

Τα στοιχεία της έρευνας της aboutpeople για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ενδεικτικά:

Το 66,8% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Είναι η τέταρτη χειρότερη επίδοση για την κυβέρνηση σε ένα σύνολο 17 κυβερνητικών τομέων που μέτρησε η aboutpeople.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη, πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: