Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών για την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού στη χώρα κατά το διάστημα του ερχόμενου φθινοπώρου, καθώς αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας που ενδεχομένως να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με... τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανεβαίνει διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ σε ανοδική τροχιά είναι και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Όπως ανέφερε μάλιστα ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, το τελευταίο 20ημερο διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Επίσης από τις 3 Αυγούστου ο αριθμός των θανάτων 24ωρου είναι σταθερά σε διψήφιο αριθμό, ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν ενίοτε και τα 4.000. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνά το 4%. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, η πανδημία ξεφεύγει από τον έλεγχο εάν υπερβεί το 4%. Υπενθυμίζεται ότι τον τόνο εξάπλωσης της νόσου δίνει η μετάλλαξη «Δέλτα» που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.
Την ίδια ώρα, το στοίχημα (και οι εξαγγελίες) της κυβέρνησης για τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού έχει οριστικά χαθεί, με τον ρυθμό εμβολιαστικής κάλυψης να καταγράφει κάμψη εν μέσω καλοκαιριού. Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Star τόνισε πως «αν δεν φτιαχτεί το τείχος ανοσίας πάνω από 80%, δεν υπάρχει ασφάλεια».
«Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του 85% αν δεν μπουν στην εξίσωση τα παιδιά», τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας. Επίσης, η κ. Μαστοράκου, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στη διαφορά εμβολιαστικής κάλυψης που καταγράφεται ανά περιοχή, τονίζοντας πως αυτό θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές σε νησιά ή άλλα μέρη της χώρας, σε ορισμένα από τα οποία –σύμφωνα με τους ειδικούς– καταγράφεται χαλάρωση των μέτρων προστασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν ήδη εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα σε δημοφιλείς τουρισμούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος και τα Χανιά.
Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η αναμενόμενη επιστροφή των εκδρομέων (κυρίως των νέων) από τις διακοπές, ευνοεί τη μετάδοση του ιού στα σπίτια (ενδο-οικογενειακή διασπορά), και κυρίως στα άτομα που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, τα οποία είναι τα πιο ευπαθή να νοσήσουν (ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί).
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει ξανά σε γενικευμένο lockdown, καθώς η πορεία της οικονομίας δεν το επιτρέπει. Από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, ανοίγουν πλήθος δραστηριοτήτων, με σημαντικότερο ίσως αυτό της εκπαίδευσης.
Επομένως, ο φόβος των αρχών για το φθινόπωρο έγκειται στον παραπάνω συνδυασμό παραγόντων, δηλαδή:
Η πανδημία θα βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης
Το τείχος ανοσίας του πληθυσμού δεν θα έχει επιτευχθεί
Οι διακοπές τελειώνουν, ο κόσμος θα επιστρέφει και θα διασπείρει τον ιό
Η οικονομία δεν θα κλείσει, ενώ θα ανοίξουν σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά.
Μπροστά στα δεδομένα αυτά, κυβέρνηση και αρχές υπογραμμίζουν, εκτός από τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, αποστάσεις) τη σημασία του εμβολιασμού, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα περιστατικά βαριάς νοσηλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου