25.8.21

Αφγανιστάν: Πόσοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ...



Επιταχύνονται οι διαδικασίες εκκένωσης στην αφγανική πρωτεύουσα, στη σκιά του τελεσιγράφου που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων έως τις 31 Αυγούστου.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την επιμονή Μπάιντεν... για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την επόμενη Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χθες απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι.


Η Καρίν Ζαν Πιερ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση περίπου 82.300 ανθρώπων με στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις., ενώ ο συνολικός αριθμός όσων έχουν εκκενωθεί ανέρχεται στις 88.000.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές πως οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστήριξε πως δεν επηρεάζεται η διαδικασία εκκενώσεων. 

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει περισσότερους από 500 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων Ρώσων και άλλων πολιτών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τέσσερα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης υπηκόων της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Ουκρανίας.

Η Μόσχα, άλλωστε, εξέδωσε άδειες σε περίπου 1.000 Αφγανούς ώστε να φτάσουν στη Ρωσία από τη χώρα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: