19.8.21

Σόου με κεντρική έγνοια το πολιτικό κόστος...


Την ώρα που τα Βίλια καίγονταν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, χαμογελαστός στην κάμερα της σύσκεψης για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, να εκπέμψει το μήνυμα ότι διατηρεί τον έλεγχο. Δεδομένης της κατακραυγής που δέχεται από τους ίδιους τους κατοίκους εδώ... και δύο εβδομάδες, επιχείρησε να καταλαγιάσει την οργή των πυρόπληκτων -τους οποίους δεν έχει επισκεφθεί ακόμα- και να εμφανιστεί ότι βρίσκεται δίπλα τους.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής Σταύρου Μπένου, υπουργών και των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεσμεύτηκε ότι ο σχεδιασμός θα γίνει σε συνεργασία μαζί τους, ενώ έσπευσε να σχολιάσει ότι από τη μεγάλη καταστροφή συγκρατεί την αισιοδοξία πολλών ανθρώπων στη βόρεια Εύβοια που «έσπευσαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης του αναντίρρητου πολιτικού κόστους που υπέστη, ο πρωθυπουργός επεφύλασσε την ανακοίνωση ότι όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας, «ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι», απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών». Ανέφερε επίσης ότι η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης.

Σαφής εικόνα για το κυβερνητικό «όραμα» ανασυγκρότησης δεν δόθηκε, ενώ εμφανίζει ένα σημειολογικό ενδιαφέρον η αποστροφή του ότι «θα ξαναχτίσουμε» τη βόρεια Εύβοια καλύτερη και ομορφότερη.

Από την πλευρά του ο Στ. Μπένος είπε πως ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε να αρνηθεί την «πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση» που του έχει γίνει κάνοντας λόγο για «σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης» της βόρειας Εύβοιας.

Αυτό θα βασίζεται σε μελέτες για ειδικά πολεοδομικά σχέδια, master plan για το νέο δάσος, συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα, μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον, μελέτη για αγροδιατροφή, μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας, μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πονεμένους πολίτες της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα» είπε...

Νίκος Λιονάκης

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: