Νωρίς- νωρίς αναγκάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει την ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την οποία έτσι και αλλιώς αναμενόταν να δώσει: Η παράταση όμως που δόθηκε... στην προθεσμία για τις φορο-δηλώσεις, μοιραία φέρνει ανατροπές όχι μόνο στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος, αλλά και στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Αν και συνήθως η ανακοίνωση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνεται τελευταία στιγμή, αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε τόσο από την πίεση που άσκησε η κοινότητα λογιστών-φοροτεχνικών, όσο και λόγω των αρρυθμιών που παρουσίασε το TaxisNet το τελευταίο διάστημα, να κάνει τις σχετικές επίσημες τοποθετήσεις νωρίς- νωρίς.
Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος και τι θα γίνει με την έκπτωση
Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πήρε παράταση και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 27 Αυγούστου, κάτι όμως που φέρνει ανατροπές και στην εξόφληση τόσο του φόρου εισοδήματος, όσο και του ΕΝΦΙΑ!
Η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Όμως για όσους θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο ώστε να εξασφαλίσουν και την σχετική έκπτωση οι προθεσμίες είναι διαφορετικές: Για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Ανατροπές και στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές όμως θα υπάρξουν και στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, μετά και την μετακίνηση των προθεσμιών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος: Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεδομένου ότι και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο. Αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.
Ποιοι θα πληρώσουν... μισό ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, πάντως, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Όσο για εκείνους που δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κληθούν να καταβάλλουν τον φόρο; Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα...
enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου