14.8.21

«Οι θάνατοι μειώθηκαν χάρη στο εμβόλιο...


Ούτε στο Ισραήλ έχουν φτάσει το τείχος ανοσίας»...
Των κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας κρούουν εκ νέου ειδικοί, καθώς σε υψηλά επίπεδα σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα, ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων και της επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον ερχόμενο μήνα...

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι του νέου κορονοϊού απαντώντας παράλληλα σε όσους αρνούνται να λάβουν τα εγκεκριμένα σκευάσματα και το τελευταίο διάστημα επικαλούνται, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του Ισράηλ.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επεσήμανε τη μείωση των ανθρώπων που καταλήγουν χάρη στα εμβόλια. «3.500 κρούσματα τον Νοέμβριο που δεν είχαμε κανένα εμβόλιο σήμαιναν 120 θανάτους την ημέρα. 3.500 κρούσματα τον Μάρτιο, που είχαμε εμβολιάσει τους πολύ ηλικιωμένους σήμαιναν 70 θανάτους την ημέρα. 3.500 κρούσματα τώρα σημαίνουν περίπου 20 θανάτους την ημέρα» σημείωσε.

Όμως υπογράμμισε την ανάγκη να μη συνηθίσουμε το θάνατο επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των 20 νεκρών την ημέρα αποτελεί «ένα τραγικό νούμερο, ιδίως για μία νόσο που μπορούμε με ένα ή δύο τσιμπήματα απλά να την αποφύγουμε. Κανένας δεν πρέπει να πεθαίνει. Άρα, όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα ή στο μεσοπρόθεσμα μέλων», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα δεν είναι «αρνητές», αλλά άνθρωποι που φοβούνται.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, εξήγησε ότι εκεί «το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 53%. Δεν έχει φτάσει στο 85% που θα έπρεπε για να έχουν ανοσία της αγέλης. Κι εκεί ενώ είχαν τις δόσεις των εμβολίων πιο νωρίς από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που εξέφραζαν ανησυχία».


Σε ερώτηση για τον εμβολιασμός των ανηλίκων χαιρέτησε το γεγονός ότι «το 7% των παιδιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά το εξής: 

«Δεν πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε τον ξεροκέφαλο αρνητή παππού, αλλά για να μηδενίσουμε την πιθανότητα να πάθει κάτι. Τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό κι ένα τώρα είναι διασωληνωμένο. Και να κολλήσουν τα παιδιά, όντως θα το περάσουν πάρα πολύ ήπια.

»Όμως υπάρχουν και παιδιά που θα ταλαιπωρηθούν και παιδιά που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Δε θα μπορούν να έχουν καλή συγκέντρωση, καλή μαθητική απόδοση, δε θα μπορούν να κάνουν το άθλημα που θέλουν γιατί θα αισθάνονται κόπωση» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι στην Βόρεια Αμερική και τον Καναδά, πάνω από 7,5 εκατ. παιδιά έχουν εμβολιαστεί» είπε.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για «κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες».

«Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή  ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος κι επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση. Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση. Οι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι», πρόσθεσε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: