...αλλά δεν νοιάζεται κανείς για αυτό...
Θα συμφωνείτε πως ο όρος 'εθελοντής' είναι κάπως παρεξηγημένος στη χώρα μας. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της 10ημερης καταστροφής με τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές στη χώρα, σαν να αποκαταστάθηκε η πραγματική έννοια. Και...
δη στο επίπεδο των εθελοντών πυροσβεστών που έσωσαν περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το post του συναδέλφου, Διονύση Στρούμπου.
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Χρυσούλα, μέλος της ομάδας ΕΘΕ.ΚΑ.Π (εθελοντές Καπανδριτίου Πυρασφάλειας), για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα, για τους ανθρώπους που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, προκειμένου να σώσουν την κοινότητα τους. “Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Ειδικά στη δική μας περιοχή, που είναι δασική αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που επικρατεί κάθε καλοκαίρι και αυτός ήταν ο λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε το 2018, ομάδα που να βοηθά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και στη διάσωση. Κάθε χρόνο έχουμε φωτιές. Πέρυσι, είχαμε 160 συμβάντα στην αντιπυρική περίοδο, στα οποία μπήκαμε στην κατάσβεση πολύ νωρίς και δεν πήραν έκταση”. Φέτος, μέχρι στιγμής “τα δυνατά” έχουν φτάσει τα 20.
Πώς γίνεσαι εθελοντής πυροσβέστης
Για την επαφή με τον κύριο Χρυσούλα μεσολάβησε ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπίρνταχας, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει στην πρώτη φωτιά που εκδηλώθηκε στους Θρακομακεδόνες, την Τρίτη 3/8. Είδε τι γινόταν και ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει. Πήγε έτσι, ως έφεδρος -αφού δεν είχε σχετική εκπαίδευση. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να δώσει μια χείρα βοηθείας, όποιος το νιώθει. Όπως μας λέει ο κύριος Χρυσούλας, όσοι είναι μέλη σε οργανωμένες εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης είναι οι εθελοντές που έχουν περάσει από εκπαίδευση και έχουν πάρει πιστοποιητικό από το πυροσβεστικό σώμα ή εθελοντές πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη σχολή του σώματος ενδελεχώς και ανήκουν σε αυτό.
“Λαμβάνουμε δασική και αστική εκπαίδευση, που σημαίνει ότι μαθαίνουμε να μπαίνουμε και σε σπίτια για να κάνουμε κατάσβεση ή απεγκλωβισμό ή να μεταφέρουμε τραυματίες. Κάνουμε και τρεις 8ωρες υπηρεσίες το μήνα -είναι στις υποχρεώσεις μας”. Εκ των 48 μελών της ομάδας ΕΘΕ.ΚΑ.Π, τα οκτώ έχουν αυτήν την πιστοποίηση. “Όταν σε έχει εκπαιδεύσει το πυροσβεστικό σώμα, βοηθάς και στην κατάσβεση πολύ περισσότερο”. Εκπαιδεύονται σε δασικές πυρκαγιές; “Ναι, κάθε χρόνο, εξαιρουμένου του τελευταίου λόγω του Covid-19”.
Οι εθελοντές πυρασφάλειας στο Καπανδρίτι έχουν δυο οχήματα. “Κάθε εθελοντική ομάδα διαφέρει σε αυτό το επίπεδο”. Εν προκειμένω, ο Δήμος έχει δώσει ένα αυτοκίνητο (το χειμώνα τους το ζητά πίσω ο Δήμος για να χρησιμοποιηθεί ως εκχιονιστικό) και πληρώνει τα καύσιμα της χρήσης. Το άλλο είναι δωρεά εφοπλιστή “και τα καύσιμα τα πληρώνουμε εμείς”. Βεβαιώνει πως αντίστοιχη είναι η κατάσταση όλων των εθελοντικών ομάδων στην Ελλάδα. Ότι δεν λαμβάνουν την παραμικρή βοήθεια από τους Δήμους, μολονότι τελικά, τους σώζουν -και καλύπτουν αδυναμίες.
Η Πυροσβεστική υπολογίζει τους εθελοντές
Ό,τι κάνει η κάθε εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας γίνεται σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα. “Υπολογίζουμε ο ένας στον άλλον. Οι εθελοντές στην πυροσβεστική και τούμπαλιν. Πρώτα μιλάμε με το πυροσβεστικό σώμα και μετά πράττουμε. Αυτό βάζει σε μια σειρά το πώς πρέπει να καταπολεμηθεί μια πυρκαγιά.
Όταν προκύπτει ένα συμβάν, ενημερωνόμαστε από το πυροσβεστικό σώμα, για τις ενέργειες που θα ακολουθούμε και το πώς θα πάμε εκεί όπου χρειάζεται να πάμε. Για παράδειγμα, τι αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσουμε. Αν είναι μικρό το συμβάν ή στενός ο χώρος, παίρνουμε το μικρό αυτοκίνητο. Αν είναι μεγάλο το συμβάν και υπάρχει χώρος, παίρνουμε το μεγάλο”. Και στα δυο μπαίνουν 4 άτομα. “Στις τελευταίες φωτιές, ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου και άλλα μέλη -κάτι που ήταν πολύ επικίνδυνο. Ήταν 10 με 12 άτομα πάνω στη δεξαμενή. Δεν γινόταν όμως, να κάνουμε κάτι άλλο, αφού είχαμε ζητήσει ένα 9θεσιο πούλμαν για τη μεταφορά των μελών από συμβάν, σε συμβάν. Μας δόθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μετά το πήρε για άλλη χρήση. Για εμάς όμως, και τη μετακίνηση των ατόμων, ήταν κάτι σημαντικό. Αν πιάσει μια φωτιά, δεν κάθεσαι σε ένα σημείο. Μετακινείσαι.
Επειδή πρόκειται για πολλά αυτοκίνητα και ομάδες, χρειάζεται καλός συντονισμός, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μας, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από έναν μέσο πολίτη, γιατί δεν καταλαβαίνει τους τρόπους που αναπτυσσόμαστε. Στην ομάδα μας έχουμε έναν ασύρματο και ο υπεύθυνος μιλάει με τον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος, προκειμένου να μοιραστεί η δουλειά και να αρχίσουμε να τρέχουμε μέσα στα συμβάντα”. Φέτος είχαν να αντιμετωπίσουν παράλληλα δέκα διαφορετικές εστίες. “Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν, χωρίς συντονισμό. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να μπούμε σε αστικό ιστό, χωρίς να έχουμε τα κατάλληλα μέσα της ατομικής προστασίας -πχ μάσκες οξυγόνου και εξοπλισμό που είναι πιο βαρύς, αλλά δεν καίγεσαι. Τι κάναμε; Μπήκαμε. Ρισκάραμε, όπως ρίσκαραν και οι πυροσβέστες και μπήκαμε”.
“Όταν βλέπεις μια φωτιά να γίνεται ανεξέλεγκτη μπροστά σου, θα πάρεις το ρίσκο για να μη γίνει καταστροφή”.
Τι γίνεται αν τραυματιστούν; Εννοώ έχουν ασφαλιστική κάλυψη; “Όχι. Και την άλλη μέρα που θα χρειάζεται να πάω στη δουλειά και δεν θα μπορώ, δεν θα έχω την κατανόηση ή την κάλυψη κανενός. Επίσης, οι εθελοντές δεν παίρνουμε καν δικαιολογητικό από την πυροσβεστική, για την απουσία μας από τις εργασίες μας -σε καταστάσεις όπως τις φετινές που επιχειρούσαμε δέκα μέρες. Ναι, θέλω και κάνω ό,τι κάνω -διάλεξα να είμαι εθελοντής. Θεωρώ ωστόσο, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη”, δεδομένου ότι οι εθελοντικές ομάδες υπολογίζονται στα πλάνα του πυροσβεστικού σώματος για κάθε επιχείρηση.
Η συμβολή των τοπικών εθελοντικών ομάδων είναι ανεκτίμητη, καθώς είναι αυτοί που ξέρουν τις περιοχές
“Είναι πολύ βασικό να ξέρεις την περιοχή και τους δρόμους και άρα να μπορείς να καταλήξεις πολύ γρήγορα στον ποιον πρέπει να διαλέξεις, για να φτάσεις πιο νωρίς στο συμβάν. Υπήρχαν πυροσβέστες που είχαν έλθει από την Καρδίτσα και την Καστοριά. Πού να ξέρουν οι άνθρωποι τους δρόμους; Βασίζονταν στο GPS για να κάνουν τη δουλειά τους”. Η έγκαιρη επέμβαση της ομάδας του κυρίου Χρυσούλα είχε ως συνέπεια να σταματήσει η επέκταση της φωτιάς, στην εθνική οδό, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε πως οι εθελοντές πυροσβέστες είχαν σπεύσει στο σημείο πριν προκύψει καν η ανάγκη, καθώς ήξεραν πόσο επικίνδυνα θα μπορούσαν να γίνουν παραμελημένα δέντρα που υπήρχαν στον παράδρομο -όπου δεν είχε γίνει το απλούστερο της πυρασφάλειας.
Οι εθελοντικές ομάδες πηγαίνουν όπου τους έχουν ανάγκη. “Την περασμένη εβδομάδα δεν καταφέραμε να πάμε στην Εύβοια, γιατί είχαμε αναζωπυρώσεις στη δική μας περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν να φύγουν πολλά πυροσβεστικά οχήματα για την Εύβοια και να αφήσουν τους εθελοντές να καλύψουν το κενό αυτό”.
Ποιος στηρίζει οικονομικά τους εθελοντές
Η τοπική κοινωνία και οι χορηγοί που βρίσκει κάθε εθελοντική ομάδα είναι οι κύριες πηγές εσόδων, για την κάλυψη των αναγκών. Πέραν των αυτοκινήτων και των καυσίμων που διαβάσατε νωρίτερα, αναγκαία είναι και τα μέσα ατομικής προστασίας. Δηλαδή, η μάσκα, το κράνος, τα άρβυλα και ειδικά ρούχα -που να μην καίγονται εύκολα. Η μάσκα όντως, θέλει αλλαγή έπειτα από δυο συμβάντα; “Εξαρτάται. Από τη στιγμή που ανοίγεις τα φίλτρα, έχει ως διάστημα χρήσης τον έναν χρόνο. Αν πας σε ελαφριά συμβάντα μπορείς να τη φορέσεις 4-5 φορές. Αν πας σε κάποιο με πλαστικά, μετά είναι άχρηστη”. Το συνολικό κόστος για τα μέσα ατομικής προστασίας κάθε εθελοντή πυροσβέστη είναι στα 800 ευρώ. “Πρόπερσι εξασφαλίσαμε χρήματα, από χορηγούς, που έφταναν για να αγοράσουμε πέντε ζευγάρια αρβύλες”. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δεν περισσεύουν τα χρήματα και για εξοπλισμό των έφεδρων “όπου τουλάχιστον πρέπει να δώσουμε μια μάσκα”. Αυτές της Τρίτης 3/8 τις κάλυψε ένας πολίτης. “Οι κάτοικοι της περιοχής μας (νιωθω λεβοήθησαν πάρα πολύ και με πολλά άλλα, όπως τα νερά και τα φαγητά.
"Τώρα, που έγινε το κακό, κατάλαβε ο κόσμος τι γίνεται με την εθελοντική ομάδα. Μέχρι πρότινος μας έλεγαν “τι κάνετε; Τρώτε την ώρα σας””.
Νίκη Μπάκουλη
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου