Tο κόστος μετά από δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν είναι δύσκολο να κατανοηθεί.
Από την αμερικανική εισβολή το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει... καταβληθεί ένα τεράστιο τίμημα σε δεκάδες χιλιάδες αμάχων και μαχητών.
Αυτός ο ζοφερός λογαριασμός αφορά σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο βάρος να το έχει επωμιστεί ο ίδιος ο Αφγανός λαός, αναφέρει το Politico.
Οι μάχες εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπων και κόστισαν πολύ ακριβά, με τρισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για στρατιωτικές δαπάνες και ανθρωπιστική βοήθεια.
Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να έχει πλέον τελειώσει και τους Ταλιμπάν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας, το Politico επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.
Στην κορύφωση της πολεμικής προσπάθειας το 2011, περίπου 130.000 αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα είχαν τοποθετηθεί στο Αφγανιστάν.
Το 2014 σηματοδότησε το τέλος της αποστολής σωμάτων ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με πλήρη μεταφορά της ευθύνης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και απότομη μείωση των ξένων στρατευμάτων.
Εκτιμώμενη στρατιωτική παρουσία αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από το 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Η Ουάσιγκτον ξόδεψε πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτός ο αριθμός ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον μελλοντικό σχεδιασμό για τυχόν έξοδα σε παροχή βοήθειας για τους βετεράνους του πολέμου.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέβαλαν επίσης σε διεθνή funds και ιδρύματα που λειτουργούν στο Αφγανιστάν, αλλά - τουλάχιστον για τις ΗΠΑ - αυτές οι δωρεές ωχριούν μπροστά στο στρατιωτικό κόστος που διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Το πραγματικό οικονομικό κόστος του πολέμου είναι δύσκολο να εξακριβωθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δαπανήσει περίπου 21 δισεκατομμύρια λίρες από το 2001 έως το 2014 - πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δεν είναι διαθέσιμες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου