17.8.21

Μισές αλήθειες...


Την ιδανική εικόνα που παρουσίασε για το Τατόι η υπουργός Πολιτισμού, υποβαθμίζοντας τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά σε επτά κτήρια του κτήματος, σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου κάνοντας λόγο για «μισές αλήθειες» και «αναπάντητα ερωτήματα».

Για τη δήλωση της Λ. Μενδώνη «Δεν θα... είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης εάν είχαν γίνει ζημιές», η Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Καμιά συγγνώμη από τη μεριά της, καμιά ανάληψη πολιτικής ευθύνης... Έτσι, μετά το καψαλισμένο πούσι στις Μυκήνες και την εξαπάτησή μας στην υπόθεση Λιγνάδη, τώρα έχουμε το ‘δεν έγινε πραγματική ζημιά στο Τατόι’, με χιλιάδες στρέμματα του κτήματος να έχουν γίνει αποκαΐδια και επτά κτήρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες...».

Αναφερόμενη στη μεταφορά των κινητών αντικειμένων στο Τατόι από το ασφαλές περιβάλλον όπου είχαν μεταφερθεί το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και στην απάντηση της υπουργού ότι τα κινητά αντικείμενα αποτελούν αδιαίρετο σύνολο, άμεσα συνδεδεμένο με τα κτήρια, καθώς και στο ότι βασική αρχή για όλους όσοι ασχολούνται με την Αρχαιολογία είναι ότι οι συλλογές δεν διασπώνται, η Σ. Αναγνωστοπούλου ρωτά γιατί «η απάντησή της δεν ισχύει και για το ενιαίο αρχαιολογικό σύνολο της βυζαντινής γειτονιάς στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη;».

Υπογραμμίζει δε πως «αντί να συνεχίζει τα ψέματα και την απαξίωση για το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μενδώνη, καλό είναι να ανασχεδιάσει τις παρεμβάσεις ανάπλασης στο κτήμα Τατοΐου στο σύνολό τους: θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, όχι βιαστικά και επικοινωνιακά, αλλά ουσιαστικά και με άμεσα μέτρα εδαφικής προστασίας από πλημμύρες, χωρίς βέβαια να διανοηθεί να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό γης για νέα δόμηση.

Και φυσικά θα πρέπει να δρομολογήσει τη μεταφορά των πολύτιμων αντικειμένων σε ασφαλές μέρος, όπως επιτάσσει η κοινή λογική. Τέλος, ας πει κάποιος στον πρωθυπουργό, αλλά και στην κυρία Μενδώνη, που μάλλον ονειρεύεται ένα Τατόι Club βασιλικής ψυχαγωγίας και διαμονής για λίγους, ότι δεν έχουμε ‘βασιλικά κτήματα που είναι μέσα στην καρδιά του’.  

Έχουμε -είχαμε δυστυχώς- ένα ενιαίο σύνολο, το Τατόι, το οποίο αποτελείτο από το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό του περιβάλλον, που είναι –ήταν- ανάσα ζωής, σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Συμβολίζει δε τη μετάβαση στη δημοκρατία. Το Τατόι είναι δημόσια περιουσία»...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: